Вперше фізики змогли безпосередньо виміряти один із способів, яким зірки, що вибухають, створюють найважчі елементи у Всесвіті.

Дослідивши прискорений пучок радіоактивних іонів, група під керівництвом фізика Гевіна Лотея з Університету Суррея у Великобританії спостерігала процес захоплення протона, який, як вважається, походить в наднових з колапсом ядра.

Тепер вчені не тільки в деталях побачили, як це відбувається, адже вимірювання дозволяють нам краще зрозуміти створення і поширеність загадкових ізотопів, які називаються p-ядрами.

На самому базовому рівні зірки можна розглядати, як фабрики елементів Всесвіту. Поки зірки не народилися і не почали дробити ядра в своїх ядрах, Всесвіт була супом, що складався в основному з водню і гелію. І зоряний ядерний синтез почав наповнювати космос більш важкими елементами, від вуглецю до заліза для самих масивних зірок.

Ось тут-то і виникає заковика злиття ядер. Тепло і енергія, необхідні для виробництва заліза шляхом синтезу, перевищують енергію, що генерується процесом, що призводить до падіння температури ядра, що, в свою чергу, призводить до загибелі зірки і перетворення її в наднову.

Саме тут, на думку фізиків, народжуються ще більш важкі елементи. Вибух настільки сильний, що атоми, зіштовхуючись із силою, можуть захоплювати компоненти один одного. Колосальний космічний бебібум = енергія, достатня для створення елементів.

Спостереження були отримані з використанням ізотопного сепаратора і прискорювача II в Національній лабораторії TRIUMF в Канаді для отримання пучка заряджених радіоактивних атомів рубідію-83. 

За словами дослідників, результати показали, що створення p-ядра стронцію-84 відповідає гамма-процесу. Вони виявили, що швидкість термоядерної реакції була нижчою, ніж передбачали теоретичні моделі, що призвело до більш високого виробництва стронцію-84.

«З’єднання гамма-матриці з високою роздільною здатністю з удосконаленим електростатичним сепаратором для вимірювання реакцій гамма-процесу являє собою ключову віху в прямому вимірі астрофізичних процесів», – сказав Лотей.

Дослідження було опубліковане в Physical Review Letters.

ІА "Вголос": НОВИНИ