Такі висновки оприлюднила у своєму щорічному звіті «Свобода в Світі 2016» американська правозахисна організація «Freedom House». Цього разу до показників України у звіті не був включений Крим. Його експерти «Freedom House» розглядають окремо – як спірну територію, так само, як Абхазію, Південну Осетію та Нагірний Карабах.  Про це в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» повідомив старший віце-президент «Freedom House» – Арч Паддінгтон.

«Україна не демонструє гарні показники у звітах про свободу протягом останніх кількох років, – підкреслює він. – Після того, як «помаранчевий» уряд поступився місцем Януковичу, українські показники погіршилися. Нині ми відчуваємо деякі покращення, але ваша країна все ж таки може показати й набагато кращі результати».

За його словами, українській владі й громадянському суспільству доведеться витрачати надзвичайно багато сил на підтримку демократії в Україні доти, доки на Сході України будуть залишатися сепаратисти, а Росія буде зберігати бажання утримувати заморожений конфлікт на Донбасі.

Серед негативних тенденцій, які можуть стати на заваді впровадженню демократичних цінностей в Україні Арч Паддінгтон також називає їх занепад у самій Європі та США.

Він вказує на ріст  націоналістичних настроїв у американській президентській кампанії, антиіммігрантську  риторику, що виника як у США, так і в самій Європі, а також небажання чи не вміння ЄС брати на себе лідерську позицію в критичних ситуаціях, котрі виникали минулого року, наприклад, у час коли Греція опинилася на межі банкрутства.

«Ми також стурбовані спадом демократії в Центральній Європі, – зауважує Паддінгтон. – До слова, в Угорщині прем’єр-міністр Віктор Орбан, почав рухатися геть від європейських цінностей. А тепер його дії намагаються дублювати також сусідні Польща та Словаччина. І ось уже ми маємо маємо дві або й три країни, які кажуть, що віддають перевагу неліберальній політиці, які критикують Європейський Союз, і – навіть роблять кроки, які можуть зруйнувати їх демократичні інститути: свободу преси, верховенство закону й незалежність суддів».

«Свобода в Світі 2016» також констатує: ситуація зі свободою в Росії є найгіршою з часу розпаду Радянського Союзу. Це позначилося й утисках Кремля на ЗМІ та незалежні громадські організації, й тотальній пропаганді й оббріхуванні Росією власного народу, й на утриманні політичних в’язнів у Росії.

Арч Паддінгтон  каже тепер черга ЄС задуматися: якою може бути його найбільш адекватна дія на те, що коїться. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ