Ситуація з формою збірної України на Євро-2020 вкотре показала, що футбол – не поза політикою.

Таку думку в ефірі проєкту «Говорить великий Львів» на телеканалі NTA висловив футбольний блогер та коментатор, ведучий ютуб-каналу «Бомбардир» Роман Бебех.   

Футбольний експерт прокоментував заборону гасла «Героям слава» на формі збірної України. Зокрема, Роман Бебех підкреслив, що раніше УЄФА затвердив форму збірної України, у нього не було жодних претензій щодо того, що на ній зображено, однак рівно до моменту презентації.

"УЄФА – це дуже бюрократична й закрита організація. Ця ситуація вкотре показала, що футбол – не поза політикою. У черговий раз росіяни включилися і почали лізти не у свої справи. УЄФА – залежна від Росії через спонсорські контакти, через великий вплив. Це все політика», – зауважив футбольний коментатор.

Разом з тим він підкреслив, що УЄФА вирішила у цій ситуації знайти компромісний варіант, який, на думку Романа Бебеха, не надто влаштовує українську команду і Україну в цілому.

«Вони не сказали прибрати «Слава Україні!», «Героям Слава!». Вони сказали прибрати тільки «Героям Слава!». І виходить так, що росіяни подають це так, що от, мовляв, ми ж задушили їх, а з іншого боку нам говорять: ну, «Слава Україні!» ж залишили. Тобто УЄФА зайняло у цій ситуації таку компромісну позицію», – акцентував футбольний експерт й додав, що президенту Української асоціації футболу Андрію Павелку навряд чи вдасться владнати ситуацію на користь української команди.

Нагадаємо, що футбольна форма, в якій збірна України виступатиме на Євро-2020, вже викликала резонанс і вдома, і у світі через надпис на футболках “Слава Україні”. Патріотичні слова збурили хвилю захвату серед синьо-жовтих вболівальників та шалене обурення у Росії.

Російський футбольний союз навіть надіслав лист до УЄФА з вимогою заборонити українцям виступати на Євро-2020  з “політичними лозунгами” та зображенням українського Криму. Скаргу відхилили. «Футболка національної збірної України (й всіх інших команд) на Євро-2020 затверджена УЄФА відповідно до правил щодо екіпірування», – відповіли в УЄФА.

Лаконічно на “шквал” з Росії відреагував і наставник збірної України. “Мене взагалі не цікавить їхня реакція. Мене цікавить наша реакція. Я думаю, нашим вболівальникам форма сподобалася. Тому я задоволений“, – заявив Андрій Шевченко під час пресконференції після товариського матчу з Кіпром. Ще нову форму синьо-жовтих  підтримали дипломати США і Британії.

Додамо, що Євро-2020, який перенесли на 2021 рік через пандемію СОVID-19, стартує вже цієї п’ятниці, 11 червня матчем Туреччина-Італія. Збірна України свій перший поєдинок на турнірі проведе 13 червня проти Нідерландів на “Амстердам-Арені”.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ