Першотравневий районний суд міста Чернівців визнав чоловіка винним у поширенні комуністичної символіки.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 9 лютого.

Обвинувачений є засновником та кінцевим бенефіціарним власником «Чернівецької обласної організації комуністичної партії України».

6 квітня 2022 року в соцмережі «Одноклассники» він поширив допис із групи з текстом: «Советский флаг. Флаг, переполненный огнем, Цветущий, как заря…» та зображенням червоних прапорів з емблемами зірки, серпа і молота і надписом «Лучший флаг всех времён и народов!».

21 квітня 2022-го обвинувачений розмістив у соцмережі зображення Леніна та емблеми зірки, серпа і молота на прапорі червоного кольору з текстом: «Наша история 22 апреля День Рождения В.И.Ленина». Також поширював публікації до свята «1 травня», «Дня піонерії». Подібні дописи він робив майже до кінця червня минулого року.

Експерт дав висновок, що в цих дописах популяризується комуністична ідеологія із використанням символіки комуністичного режиму. Читачів переконують у тому, що Радянський союз давав фундаментальну науку, визначав соціальну політику, культуру та зберігав мир у десятках країн, а після його знищення світ котиться до бідності, кризи, війн, фашизму.

Надалі чоловік уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. За угодою йому призначено 5 років позбавлення волі умовно зі звільненням на випробувальний строк 3 роки.

При обшуку в чоловіка виявили багато речей із комуністичною символікою: 434 футболки, 19 кепок із логотипом серпа та молота і текстом «Компартія України (КПУ)», 103 прапори з аналогічними символами, 19 накидок, 2 бюсти «Леніна», 20 бейджів із текстом «Всеукраїнський референдум», 10 стрічок «Георгіївських», плакат із текстом, «NATOНЕТ», багато листівок із комуністичними логотипами та ін. За рішенням суду, всі ці речі будуть знищені.

Окружний адміністративний суд міста Києва постановою 16 грудня 2015 року припинив діяльність Комуністичної партії України, але це рішення оскаржувалося і не могло набути законної сили майже сім років. У травні 2022-го Шостий апеляційний адміністративний суд остаточно відмовив у скарзі на це рішення і з того часу КПУ в Україні заборонена.

Читайте також у «Вголосі»: у Львові попрощалися з бійцем 125 бригади тероборони. 

ІА "Вголос": НОВИНИ