Після повномасштабного вторгнення росії до України, західні партнери відповіли агресору найбільшими в історії санкціями. Натомість президент рф путін де-факто оголосив Європі газову війну.

23 березня. Через високу імовірність економічної кризи владімір путін розпоряджається перевести оплату за поставлений в Європу газ у рублі. За кілька днів країни Великої сімки заявляють, що не погоджуються на такі умови. Однак, за даними авторитетного видання «Блумберг», російський «Газпром» веде таємні перемовини з європейськими партнерами. 

Офіційно росія запропонувала Європі купувати природний газ за допомогою нової платіжної системи. Та насправді, це звичайна схема: іноземний покупець відкриває в російському «Газпромбанку» два рахунки – валютний і рубльовий. Покупець переказує на валютний рахунок оплату у євро чи доларах, а «Газпромбанк» конвертує їх у російську валюту та зараховує на рубльовий рахунок покупця. Уже звідти оплату переводять «Газпрому». Тобто, в традиційній схемі розрахунків за газ між іноземними компаніями та постачальником з’являється банк-посередник. 

 «За правилами Європейського Союзу компанії є приватними і вони можуть відкривати рахунки в будь-якому приватному банку в будь-якій валюті. Однак, згідно з контрактами вони оплачуватимуть постачання російського газу лише в доларах, або в євро, як це прописано в контрактах. Відповідно, що з тими грошима буде робитися в уповноваженому банку - це вже питання самої росії і банку», - пояснив доцент кафедри аналітичної економії та міжнародної політики ЛНУ ім. Івана Франка Ігор Крупка. 

Фахівці вважають: це дає змогу Європі заявляти, що вона платить за природний газ у євро, тоді, як Росія зможе сказати, що отримує оплату в рублях.

Сплачувати за газ у рублях погодились одразу 13 європейських компаній: по 3 німецькі та грецькі, і ще по одній з Угорщини, Франції, Італії, Австрії, Словаччини, Словенії та Чехії. Серед них є і дочірні компанії «Газпрому», як от «VNG» – один з основних покупців російського газу в Німеччині.

 «Газпром» – є її материнською компанією. Хоча у 2015 російський енергетичний гігант продав свою частину акцій. Попри це, їхня співпраця продовжилася і надалі. Зокрема разом будували сховище газу «Катарина». 

Після нападу росії на Україну, на сайті компанії оприлюднили заяву, в якій засудили дії росії і відхрестилися від подальшої співпраці.

Однак, це жодним чином не завадить компанії купувати російський газ у рублях. Та німецька фірма - не єдина, яку контролюють росіяни у Європі. Йдеться про «Engie» - французького енергетичного гіганта, де головним акціонером виступає уряд країни. Проте «Газпрому» належить 51% капіталу компанії. До слова, через зв’язки з росією, українці мітингували офіс «Engie» у Парижі з вимогою розірвати співпрацю з агресором.

На це відреагував голова ради директорів, посилаючись на існуючі контракти.  

 «Ніщо не зобов'язує нас платити в рублях. Ми не маємо підстав брати на себе валютний ризик або порушувати контракт», - заявив голова ради директорів «Engie» Жан-П`єр Кламадьйо. 

Однак згодом стало відомо, що компанія все ж розрахувалася за газ на російських умовах. Цікаво, що французька «Енжі» представлена в Україні, через дочірню компанію ТОВ "ЕНЖІ Енерджи Менеджмент Юкрейн», де активно торгує газом та використовує українські сховища. Ще у 2021 році на сайті Президента України зареєстрували петицію, з вимогою припинити діяльність компанії.  

Тоді петиція необхідної кількості голосів так і не набрала. Тож ми вирішили дізнатись у представників компанії, чи продовжують вони купувати і зберігати в українських сховищах газ російського «Газпрому», від прямої співпраці з яким Україна відмовилась ще у 2015-му році.  Але відповіді на запитання так і не отримали.

Як з'ясувалось,  «Engie» має суттєвий вплив і на інші країни, залежні від російського газу. До прикладу, на сусідню дружню Словаччину, яка практично повністю залежить від постачання газу з Росії. Країна закуповувала близько 85% путінського блакитного палива.

 «Словаччина сама перебуває в шкурі України. Вона, по-перше, була в так званому соціалістичному таборі країн, вона на собі відчула всі «переваги» радянської системи комунізму. Відповідно, вона може бути наступним об’єктом агресії. Вона розуміє наші інтереси і вона побоюється, їй невигідно наша поразка», - зазначив політолог Микола Бучин. 

Саме французька «Енджі» зараз володіє акціями словацької газової компанії «SPP», яка теж погодилась на торгівлю в рублях. Хоча значна частина цінних паперів «SPP» належить держпідприємству Словаччини. Решта, з правом управління – німецькій компанії «Е.ON». Це дочірня фірма «Nord Stream AG», шо є оператором «Північного потоку». Серед її власників – французька «Engie» та російський «Газпром».

 «росія в економічній частині діє також агресивно і з ознаками окупації. Якщо захоплювати, то захоплювати цілий ринок. Якщо вводити в залежність уряд іноземної країни, то вводити в залежність в цілому і це відбувається вже десятиліттями, чи століттями, роками», - каже юрист Юрій Танасійчук.

Офіційно уряди  країн не визнають, що беруть участь в сірих схемах. Але водночас і не вважають, що в такій торгівлі з росією є ознаки порушень.

Так, за російською схемою продовжує купувати блакитне паливо німецька компанія «Uniper». Це дочірнє підприємство «E.ON», що фінансувало будівництво «Північного потоку – 2».  У березні фірма вирішила списати фінансову участь у «північному потоці» та продати свою російську дочку. Відповідне рішення ухвалили нібито на тлі нападу росії на Україну. Але допоки цього не сталося, фінансово-економічні відносини з агресором тривають. Мовляв, до цього зобов’язують контракти.

 «Дуже багато було проросійських політиків серед представників ЄС, лідерів ЄС. Окремі з них активно працювали з «Газпромом», скажімо, як пан Шрьодер, який раніше був канцлером Німеччини», - повідомив депутат Верховної ради України Тарас Батенко.

Імовірно через тісні відносини на урядовому рівні таких компаній у Німеччині одразу кілька. Ще одна – це RWE AG, яка теж публічно засудила напад Росії на Україну, але при цьому погодилася на схему оплати за блакитне паливо в рублях.

«Негайна зупинка матиме непередбачені наслідки для теплопостачання домогосподарств. «RWE» не має активних довгострокових контрактів на постачання газу з Росії і не буде укладати жодних нових контрактів на постачання енергоносіїв з країною. Зараз діє лише один контракт до 2023 року», - керівник  «RWE AG»  Маркус Креббер. 

 «Якщо говорити про європейські країни, то найбільший товарообіг з росією має саме німецька економіка. За останній період, як почались бойові дії, коли росія без оголошення війни напала на Україну, обсяг імпорту з росії і суми коштів, які переказують німці, зросли суттєво», - розповів доцент кафедри аналітичної та міжнародної економіки ЛНУ ім. Івана Франка Ігор Крупка. 

На російську схему оплати погодилася і найбільша у  Центральній Європі компанія «OMV». Це австрійська фірма, яка теж фінансувала «Північний потік 2». За минулі роки «OMV» потроїла обсяги щорічних поставок газу з росії, внаслідок чого Австрія на початок 2022 року на 80% залежала від російського газу. І хоч канцлер Австрії запевнив, що країна платитиме росіянам за газ як передбачає угода – лише у євро, «OMV» порушила контрактні домовленості. 

 «Є компанії, які не можуть відмовитись. Це та сама Австрія чи Німеччина. До речі, Німеччина мала необережність віддати всі свої компанії дочірній компанії «Газпрому». Частина австрійських підземних сховищ теж під «Газпромом». Вони мали необережність продати, тепер вирулюють з цієї ситуації»,- каже економіст Віктор Гальчинський. 

До слова, австрійська «OMV» використовувала ще й українські газові сховища для російського газу, яким торгує в Європі. А минулого року оприлюднила план розробки українських газових родовищ у співпраці з дочірною румунською фірмою «OMV Petrom» та вітчизняним «Нафтогазом». 

«Це може бути і від чого Україна доволі часто страждає, це може бути реалізація економічних інтересів певних економічних груп, яким байдуже і плювати на те, що відбувається знищення українців», - переконаний юрист Юрій Танасійчук. 

Словенська «Geoplin» теж погодилася розраховуватися рублями за газ. Чому? Бо саме вона разом з «Газпромом» планувала будівництво нової магістралі «Південного потоку». Для цього навіть підписала угоду про створення спільного підприємства, що займатиметься зведенням словенської ділянки трубопроводу.  

І якщо офіційна позиція словенського уряду відрізняється від політики газового регулятора, то в сусідній Угорщині підіграють росії безпосередньо із самих верхів. Прем'єр-міністр країни Віктор Орбан не погоджувався з європейськими партнерами щодо застосування санкцій, а торгово-економічні відносини з агресором, особливо в енергетичній сфері, майже не зазнали змін.   

«Ми маємо один випадок - Угорщину, яка активно гальмує ці всі санкційні процеси, яка толерує російську агресивну політику, принаймні приховано толерує», - зазначив політолог Микола Бучин.

Тож і не дивно, що угорська державна енергетична компанія «MVM» погодилася оплачувати газ у рублях. В 2021-му році вона уклала нову довгострокову угоду з «Газпромом» на 15 років! А сам документ підписали безпосередньо у будівлі Міністерства закордонних справ у Будапешті.  

 «Вони, звичайно, дбають насамперед про свої бізнес-інтереси і про заробляння максимальної кількості грошей. Тому зрозуміло, що для них певні політичні моменти, конфлікти, санкції, є для них чинниками, які перешкоджають, які заважають заробляти гроші», - підсумував політолог. 

«MVM» співпрацює не лише з «Газпромом». У 2020 угорське держпідприємство створило з державною енергетичною компанією росії «Русатом Сервіс» спільне підприємство в Угорщині. На сайті вказано, що компанія надаватиме сервісні послуги на європейському ринку в галузі атомної та традиційної енергетики. 

Приклад Угорщини наслідували і у лояльній до росії Греції. Всі грецькі компанії перейшли на розрахунок у рублях. І не дивно, адже росія фактично контролює газовий ринок Греції. «Prometheus Gas S.A.» – спільна греко-російська компанія, де російська компанія «Газпром експорт» від імені «Газпрому» володіє 50% акцій. Ще дві компанії з Еллади: «Mytilineos», та «Depa Commercial» уклали довгострокові контракти з «Газпромом» на постачання газу на 10 років. Угоди, зокрема, передбачають значно «конкурентніші» ціни, ніж у Європі. Зрозуміло, що за таку лояльність Греція і погодилася ігнорувати санкції.

 «Греки розглядають політичні аспекти, як більш пріоритетні, ніж економічні. Крім того, навіть саме обмеження постачання газу з росії в Європу дає перевагу Греції, адже Греція з одного боку ніби втрачає, але з іншого боку перетвориться в такий собі хаб», - Ігор Крупка.

Проте, у такому зухвалому обході санкцій експерти вбачають небезпеку для самої Європи. 

«Газ перетворюється на зброю і європейські політики почали робити чіткі заяви, що Європі потрібно відмовитися від російського газу. Зрозуміло, що це є проблема технічного характеру, бо неможливо за один день відмовитись від постачання. Але в країнах вже почали приймати відповідні заходи», - додав Крупка. 

 «Дуже важливо, щоб такі ситуації, такі фірми, такі випадки активно висвітлювалися, максимально показувалися, максимально не толерувалися. В тому випадку воно буде мати ефект сніжної лавини, коли бажання працювати з агресором для певної фірми обернеться втратою споживачів, покупців, втратою репутації», - зазначив політолог Микола Бучин. 

Сьогодні ми бачимо, що не всі санкції працюють. Навіть Європейський Союз, який сам зініціював обмеження, не здатен стовідсотково їх дотриматися. Компанії продовжують купувати газ на умовах росії, а уряди цих країн не можуть нічого із цим зробити. Або не хочуть. Виглядає, що Європа до кінця ще не усвідомила – домовитися з країною-терористом неможливо. Після кожної поступки слідуватиме новий і потужніший тиск, який з часом може перетворитися з економічного у військовий.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ