Російський концерн «Газпром» ігнорує українську ГТС. Зокрема, він відмовився бронювати додаткові транзитні потужності через Україну не лише га листопад 2021 року, але й на перший квартал 2022-го. Росія вдається до таких кроків на фоні газової кризи у Європі.

Польща також пропонувала росіянам свої потужності газопроводом «Ямал – Європа», але вони залишилися незатребуваними. 

Зазначимо, у 2021-му російська компанія відмовляється від довгострокових бронювань, а вибирає в основному угоди на місяць.

Про це повідомляє "Оглядач" із посиланням на Regional Booking Platform.

Зазначимо, компанія «Газпром» не стала бронювати додаткові потужності на транзит газу до Європи через Україну на листопад. Однак газопроводом «Ямал – Європа», який йде через Білорусь, забронювала транзит аж на 31,4 млн кубів на добу.

При цьому прокачування газу з Росії до Європи газопроводом «Ямал – Європа» припинилося ще 30 жовтня. 

Якщо «Газпром» продовжить вести таку політику, обсяг недопоставленого газу до ЄС становитиме понад 5 млрд куб. м. Це може статися вже до кінця опалювального сезону 2021-2022.

Крім цього, глава «Оператора ГТС України» (ОГТСУ) Сергій Макогон не виключив, що «Газпром» може зовсім припинити постачання газу через Україну, незважаючи на необхідність їх оплачувати. «[Піти у нуль] можемо і завтра. Вирішує »Газпром", – заявив Макогон.

Нинішня ситуація з дорогим газом, яка склалася в Європі, показує, наскільки байдужа енергокриза в регіоні для «Газпрому» та президента Володимира Путіна.

За словами радниці міністра енергетики України Лани Зеркаль, газосховища в Європі наразі заповнені лише на 22-25%, а в Німеччині взагалі на 5%. Водночас у РФ ПГС заповнені аж на 99%, але постачання до регіону не збільшується.

Раніше ми повідомляли про те, що Україна надала в борг природний газ для балансування газотранспортної системи Молдови. 

ІА "Вголос": НОВИНИ