Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ у Facebook.

«Головна мета інспекції: перевірити, чи дійсно Російська Федерація проявляє відкритість та транспарентність своєї військової діяльності, як це передбачає Віденський документ 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки (далі – ВД-2011)», - йдеться в повідомленні Генштабу. 

Результати інспекції будуть доведені до держав-учасниць ОБСЄ протягом 14 діб після завершення контрольного заходу. Буде надано офіційний звіт про хід інспекції зазначеного району.

Багатонаціональна інспекційна група підтвердила недотримання Росією положень ВД-2011 щодо надання інформації про військові сили всім державам-учасницям ОБСЄ.

Представники Міноборони РФ повідомили інспекційну групу, що поблизу кордонів з Україною формується 150 мотострілкова дивізія, яка налічує більше 10 тисяч військовослужбовців. Оприлюднена дата початку формування дивізії 10 січня 2017 року.

Це суперечить інформації, яку ж сама РФ надала державам-учасницям офіційною мережею ОБСЄ у листопаді 2016 року. Тоді Росія повідомила, що не планує у 2017 році збільшення чисельності особового складу регулярних формувань та бойових частин у відповідності до пункту 10.3 ВД-2011.

Крім цього, зазначили в Генштабі, порушено пункт 10.3.3 ВД-2011, в якому зазначається, що у випадку, коли така інформація не може бути представлена у щорічному обміні воєнною інформацією, ця інформація буде надаватися офіційною мережею ОБСЄ за 42 доби до такого збільшення чисельності особового складу або з початком такого збільшення.

Як повідомлялося, відповідно до Розділу ІХ Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки, у період з 16 по 19 січня 2017 року Україна проведе інспекцію району на території Російської Федерації.  

 

ІА "Вголос": НОВИНИ