Сьогодні на площі перед храмом Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові у Львові відбулась велелюдна святкова Архиєрейська Літургія. Її очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, адже 20 років тому саме це місце стало особливою локацією візиту св. Папи Івана Павла ІІ до Львова.

«Ми сьогодні зійшли так велелюдно, щоб пригадати собі перше історичне паломництво до України наслідника апостола Петра – сьогодні святого Івана Павла ІІ», – зазначив Глава Церкви, повідомляє пресслужба УГКЦ.

«Пригадуєте цю історичну зустріч з молоддю тут, на цьому місці? Тоді Святіший Отець промовив, можливо, провокативні, але глибокі слова. Він почав розмову з молоддю із запитання: «Можливо, і ви хочете відійти?» Це були слова Ісуса Христа до своїх апостолів, для яких вимога любити так, як любить Бог, видавалася дуже тяжким завданням. А тоді Петро відповідає: Господи, а до кого нам іти?! Та ж у Тебе є слова Життя вічного!..», – сказав Предстоятель.

На цьому місці, відзначив Блаженніший Святослав, Святіший Отець передав українській молоді особливий дороговказ. Він це назвав компасом, щоб не загубитися в сучасному світі.

«Він говорив, – вів далі Блаженніший Святослав, – лише той, хто вміє любити, може бути вповні свобідним. Бо та любов буде в нього рушійною силою, яка є здатна подолати будь-які обмеження. Буде тим компасом, який допоможе відрізнити правду від брехні. Та свобода, до якої ми всі так прагнемо, має мати певний напрямок, інакше вона є порожньою».

Та свобода своїм змістом і душею має покликання любити і бути любленим. «Тому він каже, що справжня свобода є вимоглива. Вона потребує зрілого сумління.«

Численно долучилося до нинішньої події духовенство УГКЦ, чернецтво.  Був присутнім і священнослужитель РКЦ, настоятель парафії св. Папи Івана Павла ІІ о. Григорій Драус.

Присутніх привітав Митрополит і Архієпископ Львівський Високопреосвященний Владика Ігор, який підкреслив: »Гадаю, що та площа, певно, від часів Папи, хоча тоді було трохи більше, не бачила ще стільки народу. Люди прийшли також, щоб разом помолитися, щоб Вас побачити, щоб слова Вашого почути. Дякую Вам за молитву та науку».

Наприкінці Божественної Літургії з теплим словом привітання звернувся парох храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ о. Орест Фредина.

Фото - пресслужба Львівської міськради

 

ІА "Вголос": НОВИНИ