Андрій Юраш, начальник Відділу у справах релігій і національностей при Міністерстві культури України, повідомив, що Священний Синод Константинопольського патріархату призначив уже колишнього Прусського Митрополита Елпідофора Ламбрініадіса керівником своєї Американської архієпископії — головної та найвпливовішої кафедри у Вселенському патріархаті.

Експерт вважає, що це матиме довготермінові впливи на всю ситуацію у релігійному просторі не лише світового православ’я, але й усього християнства.

«Митрополит Елпідофор — один із найбільших друзів Української церкви, ідеолог, котрий на всіх рівнях підтримував і доводив право України на власну автокефальну Церкву. Згадаймо минулорічні інтерв’ю владики Елпідофора, в яких він повністю розбивав російські ідеологеми та концепти, які заперечували самостійний шлях українського церковного і духовного буття!», — написав він у Facebook.

До речі, хто не знає, американська кафедра у Вселенському патріархаті — найкоротший шлях до патріаршества.

«І нехай виє у беззубій злості глава «внєшніх сношеній» Московського патріархату митрополит Іларіон Алфєєв, котрий каже, що призначення отримав «головний ненависник Російської церкви у Вселенському патріархаті» і що це призначення надовго відкладає «відновлення єдності». Не може бути єдності зі злобою, неправдою й імперською захланністю», — запевнив Юраш.

Як повідомляв «Вголос», глава ПЦУ Епіфаній зустрівся з керівником Московського патріархату Онуфрієм.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ