7 лютого 2023 року Окружний суд міста Нікосія (Кіпр) прийняв наказ, який забороняє кредитору Argentem Creek Partners (ACP) та його агенту Madison Pacific Trust Ltd (Гонконг) здійснювати дії, направлені на заволодіння, обтяження чи продаж зернового терміналу в Одеському морському торговельному порту. Термінал належить компанії GNT Group та її законним власникам – Володимиру Науменко та Сергію Грозі.

Про це йдеться у заяві компанії GNT Group.

«Це був вимушений крок з боку акціонерів, оскільки кредитори діють по відношенню до GNT Group досить агресивно. І щоб зменшити загрози роботі «зернового коридору», які виникли через такі дії, власники групи компаній звернулися до кіпрського суду», – повідомили в компанії.

В GNT Group вважають, шо на щастя для України, яка виконує ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки, наказ кіпрського суду значно ускладнює можливості ACP по знищенню українського бізнесу. Зараз відвантаження зернових в Одеському порту йде під контролем фахівців GNT Group – ACP не здійснює цю діяльність.

Компанія взяла кредит у Argentem Creek Partners на суму $75 млн 2019 році під заставу корпоративних прав компанії, вартість яких в рази перевищувала цей кредит. Через війну з росією їх погашення було ускладнено. Але з початком роботи «зернового коридору» з’явились можливості розрахунків по кредитам.

«GNT Group неодноразово заявляла про свою готовність погасити заборгованість будь-яким цивілізованим способом. Кредитор категорично відмовляється йти на переговори з GNT Group. Натомість ACP ініціював примусове стягнення боргу з елементами рейдерського захоплення компанії», – наголошують в компанії.

На думку GNT Group кредитори намагаються знецінити бізнес з наступним непрозорим перепродажем активів компанії зацікавленій третій стороні.  6 лютого стало відомо, що ACP ініціює справу про банкрутство компанії Olimpex Coupe International (Олімпекс Купе Інтернейшнл), яка здійснює оперативне керування роботою зернового терміналу.

«При цьому кредиторів не хвилює, що у випадку банкрутства, агровиробники навряд чи довірять своє зерно компанії, керувати якою буде арбітражний керуючий, що ставить під загрозу дію зернової угоди», – вважають у групі компаній.

В GNT нагадали, що у грудні 2022 року компанії було дано всього дві години, щоб виконати вимоги ACP з повернення кредиту. Представники кредитора, що діяли за довіреністю, одразу змінили юридичні адреси управляючих компаній GNT Group з Одеси на Львів. Що з точки зору релокації бізнесу під час війни не має ніякого змісту – сам зерновий термінал у Львів все рівно перенести не можна. Також була ініційована зміна директорів українських компаній. Це суперечить умовам корпоративного договору, згідно з яким представник кредитора міг призначити лише комерційних директорів (з правом підпису) без зміни директорів компаній.

«Кредитори перейшли до примусового стягнення лише тоді, коли термінал став цінним активом. За шість місяців роботи «зернового коридору» через термінал компанії було перевалено близько 1,5 млн тонн аграрної продукції», – наголосили в компанії.

Для недопущення блокування роботи зернового терміналу GNT Group оскаржує в судах наявні на сьогодні незаконні рішення реєстраторів та судів, які ініційовані ACP.

ІА "Вголос": НОВИНИ