Цього року на Львівщині посіють пшеницю, кукурудзу, ячмінь, овес та жито.

Про це сьогодні, 14 березня, повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман.

Вона зазначила, що посівна кампанія 2022 року стане найважчою за всю історію незалежної України.

На жаль, через війну, південні регіони України не зможуть цього року розпочати посівну. За її словами, навіть у тих регіонах, де не ведуться зараз бойові дії, ворог замінував поля, тому аграрії не можуть сіяти. То ж більшу частину з вирощення зернових візьме на себе Львівщина.

Тетяна Гетьман запевнила, що до 1 квітня в області завершать сіяти ярі культури. Погода у нашому регіоні посприяла сільськогосподарським роботам.

Під посівні заберуть усі можливі площі, де тільки може щось вирости.

«Ми звернулися до Міністерства аграрної політики з пропозицією розробити механізм залучення до аграрних робіт землі сільськогосподарського значення, які перебувають у комунальній власності. Аби ці землі віддавалися аграріям, а не виставляли на аукціон», - каже вона.

Тетяна Гетьман зауважила, що голод українцям не загрожує. Тому що досі 60 відсотків свого урожаю зернових Україна експортувала. І навіть якщо цього року урожай буде меншим, то й те, що ми виростимо, нам цілком вистачить.

«На сьогодні заборонений експорт мінеральний добрив, аби вистачило нашим аграріям», - говорить чиновниця.

Також обмежено експорт нішевих культур та стратегічно важливих продуктів.  

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», ніч на Львівщині минула спокійно. І школярі повернулися до навчання, щоправда, тільки онлайн.

ІА "Вголос": НОВИНИ