Фахівці прийшли до такого висновку, проаналізувавши результати двох досліджень на мавпах. Відповідна стаття була опублікована в журналі Nature Communications.
Зокрема, у досліджені показано, що зменшення калорійності їжі продовжує життя і зменшує ризик виникнення вікових захворювань у багатьох тварин (наприклад, у гризунів). Проте наразі залишається невідомим яким чином низькокалорійна їжа впливає на швидкість старіння приматів, до яких також належать Homo sapiens.

В кінці 1980-х років були запущені два великомасштабних дослідження впливу низькокалорійної дієти на макак-резусів (Macaca mulatta). Ці мавпи є модельним організмом для вивчення процесу старіння людей, оскільки їх геном на 93 відсотки ідентичний людському. Крім того, низка анатомічних, фізіологічних та інших біологічних рис макак-резусів аналогічна таким у Homo sapiens.

Одне з досліджень за участю 76 мавп проводилося в університеті Вісконсіна. У другому - 121 тварина досліджувалася фахівцями одного з підрозділів Національного інституту старіння (NIA). Висновки, до яких прийшли вчені з різних центрів, виявилися суперечливими. Так, результати першого дослідження показали, що обмеження калорійності поліпшило стан організму і продовжило життя тваринам. У NIA не зафіксували статистично значущого впливу дієти на тварин.
Вчені провели додатковий аналіз даних, отриманих в ході обох наукових робіт, щоб з'ясувати причини відмінностей в результатах. Виявилося, що дослідження відрізнялися один від одного за низкою показників. Наприклад, в NIA вивчали вплив дієти на молодих тварин, хоча обмеження калорійності є позитивним для дорослих і літніх мавп. Також були знайдені розбіжності в складі харчових продуктів. Так, макак-резусів в університеті Вісконсіна годували їжею з високим вмістом цукру, тому тварини, які одержували мало калорій, виявилися більш худими, ніж мавпи з контрольної групи.
З огляду на відмінності, дослідники прийшли до висновку, що помірне обмеження калорій на 30 відсотків продовжувало життя приматів (в середньому, на два роки у самців, і на шість - у самок). Це, зокрема, може сприяти зменшенню  виникнення раку і серцево-судинних захворювань.
Хоча дослідження впливу низькокалорійної їжі на людях не планується, вчені вважають, що результати досліджень допоможуть розробити дієти, що подовжують життя у людей.

-

 

ІА "Вголос": НОВИНИ