Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов повідомив про використання протитанкового ракетного комплексу Javelin під час бойових дій на сході України.

Про це він сказав у інтерв'ю американському виданню Military Times, як повідомив у Twitter редактор видання Говард Альтман.

«Буданов сказав, що системи Javelin використовували проти російських військ. За його словами, вони, поряд із дронами турецького виробництва, мають значний психологічний стримувальний фактор, змушуючи росіян двічі подумати перед атакою», – ідеться в публікації.

Також, головний редактор видання повідомив, що Буданов сказав, що українські війська використовували Javelin у бою.

За словами глави розвідки, Україні потрібно більше допомоги від США.

«Я думаю, що зараз нам цього недостатньо. Нам потрібно більше. Жодна країна, крім України, не має відкритої війни з Росією. А у нас вона вже сім років. Ось чому ми впевнені, що США мають дати нам усе, чого ми не отримували раніше. І просто зараз. Для цього настав слушний час. Тому що після цього може бути занадто пізно», – цитує видання главу ГУР.

За його словами, до зброї, яку хотіла б отримати Україна, на додаток до Javelin, патрульних катерів Mark VI та легких радіолокаційних систем протидії вогню AN/TPQ-53, входять ракетні батареї Patriot, протиракетні, артилерійські та мінометні системи, додаткові системи протиповітряного, протиракетного та безпілотного захисту, а також пристрої радіоелектронного придушення.


У 2018 році, коли Україна вперше отримала Javelin, тодішній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука говорив, що США продали цю зброю лише за умови «не використовувати ці комплекси безпосередньо на лінії зіткнення».

«Але треба розуміти, що це обмеження може бути скасовано в будь-який момент», – зазначав він.

 

Певно, пізніше цю умову було знято, оскільки 2020 року тодішній головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак обіцяв, що кожну бригаду Збройних сил України, яка заходитиме в зону проведення операції Об'єднаних сил, буде посилено протитанковим комплексом Javelin.

Нагадаємо, у вересні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що Україна отримає партію бронебійних систем Javelin. Її передадуть в рамках військової допомоги США.

Також, нещодавно Сполучені Штати закликали західних союзників зняти обмеження на постачання Україні летальної зброї.

ІА "Вголос": НОВИНИ