Приблизно 30 народних депутатів могли стати фігурантами розслідувань щодо незаконного збагачення, але зараз це неможливо через скасування відповідної статті Кримінального кодексу.

Про це заявив очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в ефірі одного з телеканалів, передає «Громадське».

За його словами, за весь період роботи САП та Національного антикорупційного бюро було відкрито 106 проваджень за статтею про незаконне збагачення, 65 проваджень розслідуються, 37 проваджень закрито, а 4 провадження направлено до суду з обвинувальними актами.

Холодницькй зазначив, що не може коментувати рішення КС, але він не погоджується із заявами про те, що стаття про незаконне збагачення позбавляє підозрюваних права на презумпцію невинуватості.

«37 проваджень закрито саме через те, що презумпція невинуватості була застосована прокурорами і детективами. Тому я стверджую: не було ніякого тягаря доказування на фігурантах справи», — наголосив він.

Раніше в ЄС висловили свою стурбованість через скасування статті про незаконне збагачення.

Як писав “Вголос”, Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення чиновників.

Також оприлюднили імена усіх нардепів, котрі вимагали скасувати статтю за незаконне збагачення.

Крім цього, повідомлялось, що скасування Конституційним судом статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення становить ризик для безвізового режиму між Україною й Європейським Союзом.

27 лютого КС оприлюднив рішення про скасування статті про незаконне збагачення.

У НАБУ розкритикували це рішення та повідомили, що усі справи про незаконне збагачення тепер доведеться закрити.

Журналісти також проаналізували декларації народних депутатів, які домоглися скасування відповідальності за незаконне збагачення. Виявилось, що у них є що приховувати.

Також “Вголос” повідомляв, що на парковці парламенту засвітився розкішний спорткар Lexus LC500h вартістю 2,5 млн дол. Його власником виявився заступник керуючого справами апарату Верховної Ради Едуард Денисов.

ІА "Вголос": НОВИНИ