Про це повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на джерело в Раді Федерації.

«На жаль, нашому голові Валентині Іванівні (Матвієнко – ред.) відмовлено в наданні американської візи, тому вона не зможе взяти участь у роботі Міжпарламентського союзу, зустріч якого пройде на майданчику ООН, і де було заплановано її виступ з трибуни Генасамблеї», – повідомило джерело.

Цю інформацію підтвердили відразу кілька джерел у Раді Федерації.

За словами співрозмовників агентства, всі члени делегації, включаючи журналістів парламентського пулу, отримали місяць тому візи для поїздки в США.

«До останнього моменту ми сподівалися, що візу голові нашої палати дадуть, і вона зможе виступити з трибуни ООН, тим паче, що йдеться не про поїздку в США, а про участь Валентини Іванівни (Матвієнко – ред.) у сесії Міжпарламентського союзу. Це найстаріша організація, яка розпочала свою діяльність ще в XIX столітті, проте США ігнорували роботу в цій структурі і ніяк у ній не брали участь. Проте з урахуванням того, що саме американська сторона видає візи – незалежно від того, на якому майданчику проходить той чи інший міжнародний захід, – Вашингтон пішов на цей явно недружній і абсолютно політизований крок, про що ми вкрай шкодуємо, але це рішення з боку США не залишиться без відповіді», – підкреслило джерело.

Великим сюрпризом це рішення американської влади не стане, імовірність відмови в наданні візи Валентині Матвієнко обговорювали і раніше.

Сама Матвієнко заявляла, що такий варіант розвитку подій з її поїздкою в Нью-Йорк імовірний.

«Я не відкидаю такого варіанта. Але тоді маски буде остаточно знято», – сказала тоді Матвієнко.

«У рамках сесії МПС передбачено зустрічі спікерів парламентів держав, що входять у цю структуру, а також окремі зустрічі спікерів парламентів – жінок, і я належу до підготовчого комітету сесії», – пояснила Матвієнко.

Як відомо, Матвієнко включено до санкційного списку США, який Вашингтон ухвалив у березні 2014 року щодо осіб, причетних до порушення територіальної цілісності України.

Також голова Ради Федерації РФ перебуває під санкціями Євросоюзу.

ІА "Вголос": НОВИНИ