У МОЗ розповіли, коли в Україні розпочнеться вакцинація населення від коронавірусу. У сусідній Молдові новообрана президентка Майя Санду склала присягу.

Представник України в МВФ розповів нові деталі щодо переговорів з офіційною місією Фонду. Президент України Володимир Зеленський привітав християн західного обряду з Різдвом Христовим.

ІА «Вголос» пропонує вам добірку актуальних новин за 24 грудня.

Головні новини про коронавірус: в Україні зафіксували понад 1 мільйон хворих на COVID-19

Вже на січень в Україні запланований початок першого етапу вакцинації від COVID-19.Відповідну заяву на сторінці в соціальних мережах зробив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Посадовець зазначив, що терміни здійснення вакцинації можуть мінімально змістити. Упродовж 2021-2022 років в Україні планують вакцинувати від коронавірусу орієнтовно 50 % населення.

МОЗ назвало масову вакцинацію найефективнішим методом боротьби з коронавірусом.Про це заявив на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов.За його словами, Україна очікує перший транш вакцин з початку 2021 року, а вакцинація може початись вже в лютому. Водночас дати можуть змінитися в залежності від поставки вакцини.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні прогнозують новий спалах пандемії коронавірусу вже найближчим часом.За його словами, однією з головних причин погіршення епідеміологічної ситуації в Україні можуть стати новорічні та різдвяні свята. Зокрема, очільник МОЗ зазначив, що до підвищення ризику інфікування призводить велике скупчення людей під час відкриття ялинок та ярмарок, адже там багато хто ігнорує прості правила безпеки.

Головні новини політика за 24 грудня

У четвер, 24 грудня, в Україну повинен повернутись бранець Кремля Олександр Шумков. Про це заявила Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова на сторінці в соціальних мережах. Денисова зазначила, що політв’язень відбував незаконне покарання в російській виправній колонії №4, яка розташована у Тверській області. На українсько-російському кордоні (пункті пропуску “Бачівськ”) Шумкова вже очікують його рідні та представник Денісової Ігор Мазур.

Володимир Зеленський підписав закон про відновлення відповідальності за недостовірне декларування.Про це повідомляє пресслужба Офісу президента. Закон повертає відповідальність за декларування недостовірної інформації та за неподання декларації, яка раніше була скасована рішенням Конституційного Суду.

Президент України Володимир Зеленський вірян західного обряду з Різдвом Христовим. Про це повідомила пресслужба ОПУ.Гарант побажав кожній родині злагоди, достатку, а Україні – тисячолітнього миру та процвітання. Глава держави також наголосив, що варто дотримуватися соціальної дистанції, проте відвертатися один від одного.

Детективи Національного антикорупційного бюро вручили Голові Окружного адміністративного суду Києва Павлові Вовкові про виклик до Вищого антикорупційного суду.Про це інформує пресслужба НАБУ.В суді будуть розглядати клопотання про обрання Вовкові запобіжного заходу у справі так званих “плівок ОАСК”. Розгляд справи відбудеться 5 січня 2021 року. Слід зауважити, що детективи вручили йому повістку під час корпоративу, який влаштував екснардеп України, президент одного із юридичних вишів України. Вовк там був запрошеним гостем.

Головні новин економіки за 24 грудня

Упродовж поточного тижня Нацбанк відновив продаж валюти на міжбанківському ринку для того, щоб підтримати гривню. Про це інформує пресслужба відомства. У регулятора зазначили, що вперше з листопада НБУ почав продавати валюту. 21-24 грудня Національний банк України продав на міжбанку 43,10 мільйонів доларів. Валюти цього тижня не купували.Минулі два тижні Нацбанк купував валюту, адже на ринку був надлишок пропозиції.

Офіційний представник України в Міжнародному валютному фонді (МВФ) Владислав Рашкован заявив, що зустріч місії в Україні пройшла добре. За його словами, місія МВФ продовжить роботу вже наступного року. Рашкован наголосив, що предмет переговорів є конфіденційною інформацією, яка не підлягає розголошенню. Проте, він зазначив, що всі заплановані зустрічі на вищому та експертному рівнях були проведені та пройшли добре.

Головні новини світу за 24 грудня

Після року переговорів Велика Британія та Європейський Союз узгодили нові правила у сфері торгівлі, які наберуть чинності після остаточного виходу Британії з ЄС 31 грудня. Британський уряд заявив, що вперше в історії існування ЄС вдалося підписати угоду про вільну торгівлю, засновану на нульових тарифах і нульових квотах. Варто зауважити, що сторонам вдалося досягнути компромісу всього за тиждень до кінця перехідного періоду, який почався на початку цього року.

Сьогодні, 24 грудня, у Кишиневі в Палаці Республіки відбулася церемонія інавгурації новообраної президентки Молдови Маї Санду.Церемонія відбувалася з дотриманням усіх санітарних норм. Кожен учасник інавгурації мав окреме місце, яке не можна було покидати до завершення заходу. На церемонії були присутні посли, депутати парламенту, судді Конституційного суду і представники релігійних конфесій. Її попередник Ігор Додон не взяв участі в церемонії. Він зустрів Санду в холі будинку президентури з квітами і пішов. Церемонія передачі влади тривала всього хвилину.

Головні новини Львівщини за 24 грудня

У Львові ще 10 грудня загадково зникла 14-річна Віолета Єрмілова. Її й досі не можуть розшукати. За даними поліції, дівчина могла поїхати у Харків, а згодом і у Дніпро. Наразі її розшукують саме там. На момент зникнення дівчина була вдягнена темно-синій плач, чорні чоботи.

24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. З нагоди свята у Львові зняли фільм про Центральний державний історичний архів України.Відповідне відео опублікували у мережі. “Атмосфера Центрального державного історичного архіву України у Львові повертає нас у XVІІ століття. У 1600–1630 роках на місці давнього храму зведено мурований монастирський оборонний комплекс ордену Бернардинів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ