У Львові почали встановлювати центральну ялинку. В Україні зафіксували понад 10 тисяч нових випадків COVID-19, тоді як ВООЗ оприлюднила рекомендації щодо святкування новорічних та різдвяних свят. Шмигаль анонсував створення нового відомства, а Кравчук вимагає від Росії виконання зобов'язань щодо Донбасу.

ІА «Вголос» пропонує вам актуальні новини станом на 16 грудня.

Головні новини про коронавірус: в Україні зафіксували майже 920 тисяч хворих на коронавірус.

За минулу добу, 15 грудня, в Україні зафіксували 10 622 нових випадків коронавірусної хвороби. З них небезпечну недугу виявили у 501 дитини та 579 медпрацівників. Варто зазначити, що за весь час пандемії на коронавірус захворіли 919 704 осіб. Побороти недугу вдалося 535 417 українцям. Кількість летальних випадків від початку року становить 15 744. Загалом провели 5 125 389 ПЛР-тестувань.

В Україні вакцинація може розпочатися раніше, ніж передбачалося. Так, за словами очільника МОЗ, щеплення українцям можуть робити вже у лютому. Принаймні на це сподівається відомство.Про це міністр Максим Степанов розповів на брифінгу у середу, 16 грудня. За попередніми даними, вакцина прибуде в Україну в кінці I або на початку II кварталу 2021 року.

У Всесвітній організації охорони здоров’я заявили про можливий ще один спалах коронавірусу. Він, імовірно, може бути на початку року.Про це повідомляє регіональне бюро ВООЗ. Згідно з повідомленням, коронавірус у Європі продовжує інтенсивно поширюватися. Носіння масок та зберігання дистанції у колі друзів та сім’ї не є настільки зручними, проте саме такі методи допоможуть боротися з коронавірусом.

ВООЗ дала рекомендації щодо новорічних та різдвяних святкувань під час пандемії. Про це повідомляє сайт регіонального бюро ВООЗ. Крім того, туристам рекомендують уникати засобів пересування, де можуть бути натовпи. Також у ВООЗ закликали бути обережним на лижних курортах.

Головні новини політики за 16 грудня

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав ключові пріоритети України на міжнародній арені у 2021 році. Відповідну заяву він зробив під час конференції “Дипломатія 2021: пріоритети влади, очікування суспільства”. Дипломат зазначив, що у наступному році Україна планує протидіяти агресії Росії на всіх фронтах.

У середу, 16 грудня, Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою, Україна денонсувала низку міжнародних договорів, укладених у рамках СНД. Про це стало відомо сьогодні в ході онлайн-засідання уряду. Україна прийняла рішення вийти відразу із п’яти угод, три з яких стосуються атомної енергетики. Нагадаємо, що у жовтні Україна денонсувала угоду з СНД про співпрацю в боротьбі з незаконною міграцією, а у серпні – 7 угод про авіаперельоти.

Перший президент України, глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що Росія зобов’язана взяти на себе політичну відповідальність за виконання домовленостей щодо Донбасу, які були досягнути на саміті лідерів “нормандської четвірки” у Парижі в 2019 році. Українська сторона в черговий раз наголосила на тому, що готова послідовно виконувати Мінські угоди і знову запропонувала свій “План спільних кроків”.

На початку наступного року в нашій державі з’явиться нове відомство. Зокрема, йдеться про аграрне міністерство. Відповідну заяву зробив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Уряду. Прем’єр зазначив, що він ще на початку роботи говорив про те, що потрібно відновити профільне міністерство, адже аграрний сектор в України досить потужний.

Головні новини економіки за 16 грудня

Підприємці та наймані працівники, які змушені були перервати свою діяльність у зв’язку з карантинними обмеженнями, почнуть отримувати компенсацію 8 тисяч гривень вже з 21 грудня 2020 року.Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко агітує підприємців і працівників якомога швидше подати заявки на виплати компенсацій. Наразі це можна зробити до 31 грудня 2020 року. Міністр також повідомив, що компенсацію почнуть виплачувати з 21 числа.

Головні новини світу за 16 грудня

Канада опублікувала звіт щодо авіакатастрофи пасажирського літака МАУ, яка сталася у небу над Тегераном у січні 2020 року. Зокрема, у звіті, який містить 79 сторінок, Канада висловлює підтримку Україні та звертається до Ірану з проханням виплатити компенсації сім’ям загиблих та відшкодувати збитки. Канада також наголосила, що буде висловлювати занепокоєння щодо авіакатастрофи в Ірані на всіх міжнародних форумах.

У середу, 16 грудня, Євросоюз ухвалив рішення про продовження санкцій проти Російської Федерації.Йозвяк зазначив, що йдеться про економічні санкції. Дію обмежень продовжили ще на півроку. Європейський Союз запроваджує санкції проти країни-агресора з весни 2014 року. Це відповідь ЄС на вторгнення Росії в Україну та анексію Криму.

Генеральна асамблея ООН проголосувала за резолюцію щодо ситуації із правами людини у Криму. Про це у Twitter розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, ухвалення резолюції свідчить про те, що світ солідарний з Україною.

Головні новини Львова за 16 грудня

У середу, 16 грудня на проспекті Свободи у м. Львів комунальні служби встановили і почали прикрашати центральну ялинку. Роботи планують завершити до 17 грудня, а 6 січня виноситимуть Дідух. Дерево росло за сотню кілометрів від Львова у селі Опака Дрогобицького району. Вмикати ілюмінацію планують 18 грудня.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ