Тристороння контактна група у понеділок, 18 січня, провела перше в 2021 році засідання щодо регулювання ситуації на Донбасі.Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів коли в Україні запровадять накопичувальну пенсію, а в Росії люди виходять на одиночні пікети в підтримку опозиційного політика Олексія Навального.

Головні новини про коронавірус: в Україні активними хворими залишаються майже 300 тисяч осіб.

За минулу добу, 17 січня, в Україні підтвердили 3 034 нових випадків коронавірусної хвороби. Так, загальна кількість інфікованих зросла до 1 163 716.Про це повідомив очільник МОЗ Максим Степанов. За його словами, серед нових хворих є 107 дітей та 87 медпрацівників. Найбільше число інфікованих виявили у Миколаївській (323), м. Київ (301), Запорізькій (266), Київській (240) та Дніпропетровській (220) областях.

Уряд планує продовжити адаптивний карантин до 31 березня, натомість локдаун після 24 січня продовжувати не збираються. Про це розповів прем’єр-міністр  України Денис Шмигаль. Після закінчення теперішнього посиленого карантину, який триватиме до 24 січня, Україна знову ввійде до “помаранчевої” зони.

Минулого тижня у лікарню з діагнозом коронавірус потрапили 13 555 пацієнтів. Так, можна зауважити, що кількість госпіталізованих хворих знизилась.Відповідну заяву зробив очільник МОЗ Максим Степанов на брифінгу сьогодні, 18 січня. Відомо, що у порівнянні з попереднім тижнем, кількість хворих зменшилася майже на півтори тисячі. Також повідомляється, що минулого тижня з лікарень України виписали 15 161 особу.

Головні новини політики за 18 січня

У понеділок, 18 січня, відбулася перше у 2021 році засідання ТКГ щодо врегулювання ситуації на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Про це інформує пресслужба української делегації в Тристоронній контактній групці на сторінці в соціальних мережах. Відомо, що сторони говорили про відновлення газопостачання в місті Мар’їнка, що на Донеччині. Рішення вдалося ухвалити завдяки сприянню Яшара Чевіка – представника ОБСЄ.

Військова допомога Україні та підтримка суверенітету – пріоритетні напрямки співпраці нашої держави з адміністрацією глави США Джо Байдена.Відповідну заяву зробив заступник очільника Офісу президента Ігор Жовква. Про це інформує пресслужба ОП. У Зеленського зазначили, що серед пріоритетів – залучення Сполучених Штатів Америки до процесу деокупації Криму та врегулювання ситуації на Донбасі.

Нова очільниця Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде у вівторок, 19 січня, прибуде з робочим візитом до України.Про це інформує офіційний сайт Міністерства закордонних справ України. Варто зауважити, що Лінде здійснить свій перший візит на посаді глави ОБСЄ саме до України. У рамках дводенного візиту Лінде проведе в Києві переговори з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Головні новини економіки за 18 січня

У четвер, 21 січня, в Україні вводять в обіг нову пам’ятну 20-гривневу монету. Про це інформує пресслужба Нацбанку.У регулятора зазначили, що монета присвячена 150-річчю від дня народження однієї з найвидатніших українських поетес – Лесі України. Справжнє ім’я Лесі України – Лариса Петрівна Косач. Вона також була перекладачем, драматургом, громадською діячкою та літературним критиком.

На українських АЗС продовжує збільшуватися вартість скрапленого газу. Про це свідчать дані спостережень, які оприлюднила Консалтингова група “А-95”.Зокрема, середня вартість автогазу в Україні зросла на 10-40 коп/л та становить 12,61 грн/л. Найбільше ціни підняли на Черкащині та Кіровоградщині – одразу на 40-65 копійок. В інших областях зростання не перевищувало 10-35 копійок.

Закон про введення в Україні накопичувального рівня пенсійної системи можуть ухвалити у 2021 році. Про це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Як відомо, Кабмін розробив з Міністерством соціальної політики стратегію запровадження накопичувальної пенсійної системи.

Головні новини світу за 18 січня

Сполучені Штати Америки мають намір запровадити санкційні обмеження щодо судна “Фортуна”, яке займається укладанням російського трубопроводу “Північний потік-2”, та його власників. Цілком ймовірно, що санкції можуть ввести у вівторок, 19 січня.Варто зазначити, що Вашингтон уже повідомив про свої наміри уряд Німеччини та інших європейських партнерів. Автори матеріалу наголошують, що цього разу Штати не лише погрожують введенням санкцій, але й насправді планують використати цей інструмент.

У понеділок, 18 січня, у різних містах Росії почалися протести на підтримку опозиціонера та політика Олексія Навального. Російські силовики уже затримали перших протестувальників. Наразі відомо про 10 осіб, які організували низку одиночних пікетів поблизу Гостинного двору у Санкт-Петербурзі. Серед затриманих колишня депутатка Муніципального утворення “Нарвський округ” Анна Каруличева та активіст Павло Чупрунов.

Чемпіонат світу з хокею, який повинен відбутися у період з 21 травня до 6 червня поточного року, Білорусь приймати не буде. У Міжнародній федерації хокею вирішили відібрати право на проведення матчів у Мінська. Про це заявили на офіційному сайті організації. У відомстві зазначили, що Міжнародна федерація з хокею не зможе забезпечити безпеку глядачів, учасників команд, офіційних осіб та представників ЗМІ через політичну кризу в Білорусі.

Головні новини Львівщини за 18 січня

За минулу добу, 17 січня, у Львові виявили 75 нових випадків коронавірусної хвороби. Так, загальна кількість інфікованих у місті від початку пандемії збільшилася до 32 097.Про це повідомляє Львівська міська рада. Відомо, що у Львівській області на небезпечну недугу вчора захворіли 122 осіб. Загалом від початку пандемії  в регіоні підтвердили 67 495 інфікованих.

Міністерство молоді та спорту України затвердило склад спортсменів – кандидатів для участі в Іграх XXXII Олімпіади 2020 року в Токіо на 2021 рік. У списку – 25 львівських спортсменів: 12 – в елітній групі, 8 – у провідній і 5 – у перспективній.Середній вік наших спортсменів загалом – 24,7 роки. Найстаршою є елітна група: середній вік її представників – 26,7 роки.

ІА "Вголос": НОВИНИ