У п'ятницю, 29 січня, в Україні відзначають 103 річницю пам’яті Героїв Крут. «Слуги народу» обговорили ситуацію з виключенням Дубінського з фракції та нове рішення суду у справі Сергія Стерненка.

ІА «Вголос» пропонує вам актуальні новини за 29 січня.

Головні новини про коронавірус:

За минулу добу, 28 січня, в Україні кількість випадків коронавірусу знову перевищила 5 тисяч. Так, вчора на небезпечну недугу захворіла 5 181 людина. Про це повідомив очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов. Так, за його словами, в Україні впродовж останніх 24 годин захворіли 218 дітей та 212 медпрацівників.

Незабаром в Україні стартує перший етап масової вакцинації громадян від коронавірусу, під час якого щеплення отримають медичні працівники, військовослужбовці та інші категорії. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час своєї пресконференції. Він сказав, що перший етап щеплень почнеться в середині лютого. В його рамках планують вакцинувати 367 тис. 491 особу. Степанов також сказав, що вакцинуватимуть мешканців та працівників спеціалізованих закладів, дитбудинків, геріатричних пансіонатів.

Вакцинація від COVID-19 може розпочатись у нашій державі вже 15 лютого. Наразі влада уточнює остаточну дату. Відповідну заяву в інтерв’ю ВВС зробив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Ляшко зазначив, що у МОЗ остаточну дату поки назвати не можуть, адже багато процесів досі не узгоджено. Незважаючи на це, лікар переконаний, що вакцинація розпочнеться у лютому.

Головні новини політики

У п’ятницю, 29 січня, глава держави Володимир Зеленський оприлюднив на власній сторінці в Facebook нове звернення до українців. Президент розповів про законопроєкт, який передбачає скорочення числа нардепів Верховної Ради із 450 до 300 осіб. Вже невдовзі документ повинні розглянути. Зеленський сподівається, що кількість народних обранців вдасться зменшити. Для ухвалення рішення потрібно 300 голосів. Також він додав, що цікаво, хто приєднається до “Слуги народу” та віддасть голоси за втілення відповідного рішення в життя.

У п’ятницю, 29 січня, стали відомі результати опитування, яке проводили у фракції “Слуга народу” щодо виключення з її лав народного обранця Олександра Дубінського.Ініціативу виключити Дубінського з провладної фракції підтримали 100 народних обранців, тоді як 75 голосували проти. Нагадаємо, Мінфін США включив Дубінського до санкційного списку. Цікаво, що опитування проходило анонімно у мобільному додатку. Деякі ЗМІ оприлюднили інформацію, що опитування створив очільник фракції Давид Арахамія.

У п’ятницю, 29 січня, в столиці України вшанували 103 річницю пам’яті Героїв Крут. Відомо, що участь у вшануванні пам’яті взяла також заступниця голови Київської міської держадміністрації Марина Хонда. Чиновниця зазначила, що вже більше століття пройшло від бою, у якому загинули українські молоді хлопці. За її словами, кожен українець повинен пам’ятати їхню жертовність.

Відомому активісту Сергієві Стерненку суд змінив запобіжний захід у справі про умисне вбивство.Відповідне рішення ухвалив Приморський районний суд міста Одеси у п’ятницю, 29 січня.Про це пише ІА“Вголос”.  Громадського діяча відпустили на поруки народному обранцю від політичної сили “Голос” Роману Лозинському.

Головні новини економіки

Національний банк України оприлюднив інфляційний звіт за січень 2021 року. Згідно з його даними, рівень безробіття в Україні у 2020 році за методологією Міжнародної організації праці збільшився від 9,4% до 9,5%. Зокрема у четвертому кварталі минулого року цей показник становив 10,0%. До цього спричинили збільшення кількості хворих восени та нові карантинні обмеження.

Верховна Рада України внесла зміни до державного бюджету через нарахування субсидій українцям. За відповідне рішення 29 січня проголосувало 310 народних депутатів, пише ІА Вголос. Відзначимо, це потрібно було ухвалити, оскільки з 1 січня немає пільгового тарифу на електрику. А відтак, витрати тих, хто опалює свої приміщення електрикою, суттєво зросли.

Головні новини  світу

У столиці Польщі Варшаві в ніч на 29 січня спалахнули масштабні протести жінок проти заборони абортів. Зазначається, що акція протесту розпочалась 28 січня о 19 годині. Спочатку пікетувальники планували перекрити дорогу, проте згодом вирішити протестувати під приміщенням Конституційного трибуналу. Акція була мирною доти, поки троє активістів не увірвались до трибуналу. Після цього їх затримали.

У п’ятницю, 29 січня, вранці в Австрії неподалік від столиці в одному із житлових будинків прогримів потужний вибух. Інцидент трапився у містечку Лангенцерсдорф (район Корнойбург) у передмісті Відня приблизно о 7:30 ранку. Вибух знищив дах на розі будинку, а також декілька поверхів. Правоохоронці евакуювали людей із сусідніх будинків. Також рятувальники здійснюють пошук жертв, які опинилися під завалами. Є ризик, що будинок може повністю завалитися.

Цього тижня окупанти проводять в Донецьку так званий форум “Російський Донбас”. На захоплені території прибули також пропагандисти з Російської Федерації. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков зазначив, що окуповані частини ОРДЛО не планують приєднувати до складу Росії. У Путіна додали, що Симоньян – журналістка. Вона не виражає офіційної позиції Росії щодо Донбасу.

Популярний відеохостинг YouTube заблокував відео, що містить гімн Російської Федерації. Відповідне рішення було ухвалено через порушення авторських прав.Наразі невідомо про яке саме відео йдеться. У Росії заявили, що блокування офіційного гімну РФ – це “неприкрите і неприпустиме хамство стосовно до всіх громадян нашої країни”.

Головні новини Львівщини

У Києві в Олімпійський навчально-спортивний центр Конча-Заспа стартує чемпіонат України з вільної боротьби серед жінок. Традиційно, львів’янки є головними фаворитками турніру. Цього разу Львівщина буде представлена солідною делегацією у складі 20 спортсменок. Про це повідомляє пресслужба Відділення НОК України у Львівській області на сторінці в Facebook.

За минулу добу, 28 січня, у Львівській області на коронавірус захворіли 440 людей. Так, загальна кількість інфікованих збільшилася до 70 685 випадків. Відомо, що у Львові на небезпечну недугу захворіли 228 жителів міста. Загальна кількість хворих від початку пандемії у місті зросла до 33 869.Станом на ранок, 29 січня, в Україні зафіксували 1 211 593 випадки коронавірусної хвороби. З них вчора на небезпечну недугу захворіла 5 181 людина.

ІА "Вголос": НОВИНИ