Нащадок останнього українського гетьмана Кирила Розумовського Грегор Розумовський заявив, що Україна має бути готовою до повномасштабної війни з Росією, в Уряді пояснили, хто з державних службовців здаватиме іспит на знання державної мови, а у Польщі спалахнув масштабний скандал через вакцинацію від COVID-19.

ІА «Вголос» пропонує вам актуальні новини за 3 січня.

Головні новини про коронавірус: в Україні зафіксували понад 1 мільйон випадків COVID-19

За минулу добу в Україні виявили 4576 хворих на коронавірус. Більше 100 людей померло. Про це повідомляє МОЗ. Як зазначається, серед нових хворих – 158 дітей та 172 лікарі. Було госпіталізовано 1306 пацієнти. Померло від коронавірусу 123 людини, вилікувалися – 6250.

До послаблення карантинних обмежень не готова жодна область країни. Найгірша ситуація спостерігається у Запорізькій області. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я. Як зазначається, найгірша ситуація із захворюваністю на 100 тис. спостерігається у Запорізькій області – 464,3 (-), на Миколаївщині – 495,5 (-) та у місті Києві – 423,9 (-).

Головні новини політики за 3 січня

В окупованому Криму біля власного будинку жорстоко побили дружину та дочку в‘язня Кремля Олега Приходька. Про це повідомив у соціальних мережах лідер націоналістів Олег Тягнибок. Наразі про стан потерпілих жінок нічого не відомо. Український політик пригадав, що Олег Приходько – це кримчанин, котрий до окупації Криму очолював Сакську міську організацію ВО “Свобода”.

Нащадок останнього українського гетьмана Кирила Розумовського Грегор Розумовський розповів, що українцям потрібно бути готовим до повномасштабної війни з Росією. Як повідомляється, Розумовський сприяє просуванню українських інтересів у західноєвропейських державах  з кінця 1980-х років. Для остаточного миру між Москвою та Києвом необхідно, щоб у Кремлі визнали, що Україна – це окрема держава із своєю мовою та культурою.

Іспит з української мови повинні складати державні службовці та особи, які набувають громадянства. Але є низка винятків. Про це розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Як зазначається, іспит здаватимуть в першу чергу ті, хто планує йти на державну службу. Це стосується зокрема міністрів, керівників обласних державних, районних адміністрацій, очільників держпідприємств.

Головні новини світу за 3 січня

У сусідній Польщі стався масштабний скандал через вакцинацію від коронавірусу, яка розпочалася 27 грудня 2020 року. Влада Польщі заявляла, що на нульовому етапі вакцинації щеплення зроблять медпрацівникам. Проте, стало відомо, що попри це, вакцину отримали низка акторів та політиків.

У неділю, 3 січня, в фінському містечку Коувола зафіксували масштабну серію землетрусів. Про це пише видання yle.fi, посилаючись на дані Інституту сейсмології при Гельсінському університеті. Відповідно до даної інформації, перший поштовх стався приблизно о третій годині ночі, до сьомої ранку відбулися ще дев’ять.

Чотири сенатори, які є членами Республіканської партії, звернулися до Конгресу США з проханням затвердити результати голосування колегії вибірників за підсумками виборів президента та визнати перемогу демократи Джозефа Байдена. Політики поставили свої підписи під двопартійною заявою. Сенатори переконані, що усі спроби поставити під сумнів результати останніх президентських виборів у США суперечать волевиявленню американського народу.

Головні новини Львівщини за 3 січня

У Сихівському районі Львова у неділю, 3 січня, посеред вулиці раптово помер чоловік. Як йдеться у повідомленні, чоловік лежав посеред вулиці. У нього із голови йшла кров. Перехожі викликали потерпілому швидку медичну допомогу, проте врятувати його уже не вдалось.

ІА "Вголос": НОВИНИ