В Україні додалося ще понад 15 тисяч нових хворих на коронавірус, Верховна Рада  ухвалила поновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, у Міністерстві охорони здоров’я планують запровадити жорсткий карантин.

ІА Вголос пропонує актуальні новини станом на 4 грудня.

Новини про коронавірус

Медики підтвердили в Україні ще 15 тисяч 131 випадок коронавірусної хвороби. Станом на ранок п’ятниці, 4 грудня, в нашій державі вже 787 тисяч 891 випадок інфікування COVID-19.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект, який прискорить доступ до вакцини проти коронавірусу. Так, законом передбачається можливість скоротити термін реєстрації вакцин і ліків від COVID-19.

Карантин в Україні

Уряд планує посилити карантин в Україні та розробляє обмеження, враховуючи думку місцевої влади. Пропонують обмежити діяльність: дискотек і нічних клубів, закладів громадського харчування з організацією дозвілля, хостелів, святкових ярмарків.

У Міністерстві культури вже ухвалили деякі обмеження на час новірчних святкувань. Зокрема, планують обмежити кількість учасників релігійних обрядів і святкових заходів до 20 осіб.

У Міністерстві охорони здоров’я не збираються вводити повний локдаун, але мають намір запровадити жорсткий карантин. Посилений карантин повинен діяти мінімум три тижні.

Головні новини політики за 4 грудня

Український парламент ухвалив поновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Тепер за брехню про статки можна поплатитися штрафом або потрапити до в’язниці.

Україна очікує стати повноцінним членом НАТО у 2030 році. Надання Україні Плану дій щодо членства стане новим кроком на шляху реформ.

Головні новини економіки за 4 грудня

У п’ятницю, 4 грудня, на відкритті торгів на міжбанку продовжились валютні коливання. Ще з вівторка ціна долара продовжує невпинно падати, не змінилась ситуація і сьогодні. Щодо євро, то курс теж знижується.

Верховна Рада ухвалила законопроект про внесення змін до Податкового кодексу. У ньому передбачено списання податкових боргів для деяких платників податків, а також не оподатковувати державну допомогу ФОПам під час карантину.

У разі посилення карантину на підтримку бізнесу виділятиь кошти з “ковідного фонду”. Відповідний законопроект Зеленського сьогодні підтримали 304 народні депутати.

Головні новини світу за 4 грудня

Нещодавно туристична організація International SOS оприлюднила оновлений рейтинг держав, які небезпечно відвідувати наступного року. В карту ризику потрапила і Україна.

Засідання Ради асоціації Україна – ЄС відбудеться у лютому 2021 року. Сторони домовилися провести Раду асоціацій у форматі фізичної зустрічі, тож переговори довелося перенести через суворий карантин в Брюсселі.

В ЄС відреагували на сьогоднішнє рішення Верховної Ради щодо відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Постійний доповідач Європарламенту щодо України Міхаель Галер написав, що покарання за брехню в деклараціях могло б бути більш жорстким.

Головні новини Львова за 4 грудня

Львівська міська рада у п’ятницю, 4 грудня, зібралася на засідання. Головував на сесії представник тимчасової президії Любомир Мельничук, новообраний депутат від ВО Свобода.

Новообраний міський голова Львова Андрій Садовий у п’ятницю 4 грудня прийняв присягу. Голова ТВК Ігор Сліпецький зачитав під час сесії Львівської міської ради результати виборів, після чого Садовий прийняв присягу.

За минулу добу на Львівщині зафіксували ще 675 випадків коронавірусної хвороби. Станом на ранок п’ятниці, 4 грудня, в регіоні 48 тисяч 819 випадків коронавірусу.

ІА "Вголос": НОВИНИ