В Україні можуть перенести запровадження суворого карантину на пізніші дати, ДБР відкрило кримінальне провадження проти глави САП, а в мережі неочікувано опублікували записи розмови  білоруських силовиків щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.

ІА «Вголос» пропонує вам актуальні новини за 4 січня 2021 року.

Новини про коронавірус в Україні за 4 січня

В Україні знову зменшилася кількість нових випадків коронавірусу. Так, за минулу добу інфікувалися понад 4 тисячі людей. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці.Серед усіх хворих – 170 дітей та 163 медики. За минулу добузахворіли 4 158 людей, померли 73 людини, одужали 4 693 пацієнтів, зробили 13 128 тестувань.

Упродовж останньої доби найвищий показник добового приросту заражень на коронавірус був зафіксований у Запорізькій області, у Києві та на Львівщині. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов на своїй офіційній сторінці у Facebook. Інформація про кількість інфікованих на тимчасово окупованих територіях АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутня.

Після святкування Нового року та Різдва в Україні може різко збільшитися кількість хворих на COVID-19. Про це повідомили у пресслужбі Офісу президента.Керівник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що після свят число інфікованих зросте, ймовірність досить висока. Степанов зазначив, що президент Володимир Зеленський дав доручення проаналізувати динаміку захворюваності на коронавірус після Нового року.

В Офісі президента України розглядають варіант щодо перенесення жорсткого карантину на пізніші дати. Зокрема, йдеться про те, що запровадження жорстких карантинних заходів можуть перенести на кінець січня, оскільки на цей період також прогнозують спалах сезонної епідемії грипу. Однак, вони прогнозують, що до початку лютого ситуація може зміниться через початок “третьої хвилі” коронавірусу.

Головні новини політики за 4 січня

В.о керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук заявив, що Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження проти нього після підписання підозри заступнику очільнику Офісу президента Олегу Татарову.Відомо, що главі САП інкримінують притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинної особи. Грищук зазначив, що сприймає дії ДБР, як спробу тиску та наголосив, що не вважає Татарова “невинною особою”.

У вівторок, 5 січня, Конституційний суд України має намір розглянути питання указу президента Володимира Зеленського щодо тимчасового відсторонення від посади глави КСУ Олександра Тупицького.Про це повідомила у Facebook народна обраниця від провладної фракції “Слуга народу” Ольга Совгиря. Депутатка зазначила, що даний указ глави держави є чинним та обов’язковим для виконання на території України, тоді як у вівторок на зборах служителі Феміди розглядатимуть питання, які стосується організації роботи Конституційного суду в майбутньому.

Головні новини економіки за 4 січня

На виплату пенсій українцям у першому місяці 2021 року Пенсійний фонд скерував 4,2 мільярди гривень.Про це інформує пресслужба Пенсійного фонду України на сторінці в соціальних мережах. У відомстві зазначили, що сьогодні спрямували на виплати ще 3,6 млрд гривень, загальна сума – 4,2 млрд.

У понеділок, 4 січня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) повідомила нові тарифи на розподіл газу для усіх 43 облгазів. Варто зауважити, що рішення щодо збільшення вартості доставки блакитного палива для 22 облгазів було ухвалено ще 30 грудня 2020 року, тоді як 19 грудня державний Регулятор погодив нові тарифи для першої групи облгазів

Головні новини світу за 4 січня

Всесвітньо відомий 56-річний китайський мільярдер та засновник Alibaba Джек Ма не з’являвся у публічному просторі протягом кількох місяців. Існує версія, що чоловік зник.Варто зауважити, що наприкінці жовтня Джек Ма публічно розкритикував фінансову систему Китаю. Зокрема, під час свого виступу на одному з самітів бізнесмен заявив, що китайські банки працюють з менталітетом “ломбарду”.

У 2021 році групу послів країн G7 з підтримки реформ у нашій державі очолюватиме Великобританія. Вже невдовзі представники цієї країни оприлюднять плани та пріоритети на поточний рік. Відповідна заява з’явилася на сторінці групи послів Великої сімки в соціальних мережах. Зокрема, у Великій Британії привітали усіх з Новим роком та заявили про те, що пишаються тим, що у 2021 році очолюватимуть групу послів G7 з підтримки України.

Спецслужби Білорусі можуть бути причетними до вбивства журналіста Павла Шеремета. Так, у 2012 році білоруський КДБ готувався до ліквідації Шеремета. Так, журналісти отримали запис із кабінету тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайченка. Він розмовляв із співробітником сьомого відділу елітного спецпідрозділу “Альфа”. На записі чути, як службовці обговорюють план із ліквідації Павла Шеремета. Вбивство журналіста мотивують тим, що “він уже з**бав”. Спецпризначенці хочуть зробити “закладку, щоб після Шеремета не залишилось ні рук, ні ніг”.

Головні новини Львівщини за 4 січня

Сьогодні, 4 січня, працівники Львівського заводу радіотехнічної апаратури, згідно наказу працювали лише 1 день в тиждень по понеділках, прийшли на роботу, однак їх не впустили на територію підприємства. Щоб розібратися у ситуації працівники заблокували вхід для керівництва, яке їм повідомило новий наказ, який датовано 2 грудня 2020 року, про те, що у них, виявляється, графік роботи з 9 грудня – 1 раз на місяць.

У Львові, на перехресті вулиць Хуторівка-Хоткевича, 3 січня водійка збила на пішохідному переході молодих хлопця та дівчину.Про це повідомили у Нацполіції Львівської області. ДТП сталась о 10.30 год. 3 січня. Там 42-річна водійка автомобіля Peugeot не пропустила на пішохідному переході двох молодих людей та збила їх.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ