У лютому 2021 року Україна отримає 12 млн доз вакцини проти коронавірусу. Зеленський розповів, як держава буде карати осіб, які ведуть бізнес з ОРДЛО, а Кабмін спрогнозував, яким буде курс долара до 2024 року.

ІА  «Вголос» пропонує вам актуальні новини за 5 лютого.

Новини про коронавірус:

Кабінет міністрів планує повернути в Україні адаптивний карантин. Водночас обмеження будуть більш м'якими, ніж попереднього разу. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.Так, в «червоній зоні» карантину працюватиме громадський транспорт. Міністр пояснив, що у «червону зону» карантину потраплятимуть території, де одночасно буде перевищення норми двох епідпоказників.

Кількість хворих на коронавірус в Україні зросла ще майже на 5 тисяч. Від початку пандемії медичні працівники встановили діагноз «COVID-19» вже 1 млн 237 тис. 169 особам. Про це повідомив  очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов. Згідно з даними міністра, 4 лютого фахівці провели понад 43 тисячі тестів на коронавірус. Серед нових хворих 222 медпрацівники та 230 дітей.

Україна отримає 12 мільйонів доз вакцин від коронавірусу вже в лютому. Про досягнення відповідних домовленостей повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.За його словами, до України надійдуть вакцини виробників AstraZeneca (Великобританія та Оксфордський університет) і NovaVax (США).

Новини політики

Чинний президент Володимир Зеленський заявив, що Україна буде рішуче боротися з особами, які ведуть бізнес з територіями, які окуповані Росією.Про це він розповів у своєму останньому зверненні. Зеленський наголосив, що такі загрози будуть ліквідовані відповідно до чинного законодавства України. За його словами, це стане нормою.

Верховний представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вимагає у Росії виконати умови Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Відповідну заяву європейський дипломат зробив під час зустрічі з очільником МЗС Росії Сергієм Лавровим у Москві.Боррель додав, що під час переговорного процесу він наполягав на необхідності виконання Мінських угод в повному обсязі.

У п'ятницю, 5 лютого, Верховна Рада України ухвалила в цілому проєкт закону, який регламентує облік трудової діяльності працівника в електронній формі. Законопроєкт № 3623 підтримали 265 народних обранців. Його нормами передбачено, що в Україні запроваджується електронна трудова книжка.Наразі упродовж найближчих п'яти років її можна використовувати одночасно із паперовою.

Новини економіки

Національний банк України встановив офіційні курси валют на 8 лютого. Так, у понеділок долар і євро різко подешевшають Як передає Нацбанк, 8 лютого долар подешевшає на 11 копійок, у порівнянні з попереднім банківським днем, і встановиться на рівні 27,77 гривень.

Станом на січень 21 країна ЄС встановила мінімальну заробітну плату. Як відомо, Данія, Італія, Кіпр, Австрія, Фінляндія і Швеція не використовують такого показника.Як повідомляє відомство ЄС, мінімальна зарплата становить не менше 700 євро на сході і понад 1 500 євро на півночі і заході ЄС.

Нещодавно представники Кабінету міністрів спрогнозували, яким буде курс долара у найближчі чотири роки. Фахівці озвучили два прогнози – оптимістичний та песимістичний. Відомо, що на курс української валюти до долара впливає привабливість вітчизняної економіки для інвесторів з інших держав. Ще один чинник - вартість імпортних та експортних товарів.

Новини світу

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що влада має більше «працювати з молоддю». За його словами, це необхідно для того, щоб у майбутньому уникнути виникнення більш серйозних політичних криз. Лукашенко додав, що масові протести після останніх президентських виборів продемонстрували, що держава має більш серйозно ставитися до навчання «молодого покоління», оскільки це може призвести до «проблем у майбутньому».

Німеччина буде продовжувати будівництво «Північного Потоку-2», навіть незважаючи на арешт Росією опозиційного політика Олексія Навального, а також купуватиме російський газ. Про це сказав новий очільник німецької партії влади Християнсько-демократичний союз (ХДС) Армін Лашет. Зокрема він сказав, що США купує сиру нафту в Росії.

Міністерство закордонних справ Росії оголосило персонами нон ґрата трьох дипломатів з країн Європи. Йдеться про працівників генеральних консульств Швеції та Польщі в Санкт-Петербурзі та співробітника посольства Німеччини в Москві. Підставою для ухвалення такого рішення називають їхню участь у мітингах на підтримку опозиційного політика Олексія Навального.

Новини Львівщини

У четвер, 4 лютого, у Львові знесли ще один із корпусів колишнього заводу «Полярон», який розташований у районі «Новий Львів». Знесли один із адміністративних корпусів приблизно опівдні. Відомо, що будівля перебуває у власності Національного університету «Львівська політехніка». Її стан був аварійним.

У Львові, на вулиці Шота Руставелі, з 4 поверху під час будівельних робіт випав чоловік. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради. Інцидент стався 5 лютого о 10.20 год. Так, чоловік працював будівельником у новобудові. Раптово він зірвався із 4 поверху. Потерпілого у важкому стані терміново госпіталізували.

У п’ятницю, 5 лютого, вночі невідомі познущалися над пам’ятником Степану Бандері, який розташований у Львові.  У відомстві зазначили, що зловмисники облили пам’ятник фарбою. Наразі правоохоронці розпочали розслідування, яке допоможе виявити вандалів. Керівник Галицької РДА Андрій Зозуля зазначив, що на місці працює поліція та представники районної адміністрації.

ІА "Вголос": НОВИНИ