У понеділок, 8 лютого, в Україні стартував Всеукраїнський форум «Україна 30»,  НАБУ знову звернулося до офісу генпрокурора через справу Татарова, а Латвія заблокувала пропагандистський російський телеканал.

ІА «Вголос» пропонує вам актуальні новини за 8 лютого.

Головні новини про коронавірус:

За минулу добу, 7 лютого, в Україні офіційно підтвердили 2 141 новий випадок коронавірусної недуги. Так, загальна кількість інфікованих зросла до 1 246 990 осіб. Вчора на небезпечну недугу захворіли 130 дітей та 71 медпрацівник. Найбільшу кількість хворих впродовж минулої доби виявили в Івано-Франківській (398), Житомирській (176), Дніпропетровській (156), Чернівецькій (143) та Закарпатській (133) областях.

Вже через тиждень в Україні стартує вакцинація від коронавірусу. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За його словами, наша країна вчасно розпочне вакцинацію населення. Як відомо, на кампанію з вакцинації у Держбюджеті на 2021 рік передбачено понад 3,9 млрд гривень. Перший етап розпочнеться для тих, у кого більш високий ризик заразитися недугою, та має охопити близько 370 тисяч осіб.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що після вакцинації проти коронавірусу на Україну чекає ще одне випробування. За його словами, державі необхідно буде розв'язати питання щодо наповнення ринків ліками та протоколами для лікування COVID-19. Крім того, Кулеба припустив, що після перемоги над коронавірусом країни повернуться до «егоїстичної риторики».

Україна була однією з перших країн, яка розробила план готовності щодо пандемії коронавірусу. Про це розповів генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус. Так, у ВООЗ відзначили кроки українського уряду для зниження рівня захворюваності на коронавірус. Водночас директор ВООЗ висловив співчуття українцям щодо втрат через пандемію. Крім того, Гебреєсус розповів про розробку вакцин від COVID-19.

Головні новини політики

Сьогодні у Києві стартував Всеукраїнський форум «Україна 30». Про це на першому форумі заявив Володимир Зеленський. За його словами, такий форум буде щотижневим. Зеленський розповів, що протягом декількох місяців пройде 30 таких масштабних форумів, які будуть присвячені різним темам. Серед гостей сьогодні на форумі будуть:голова ПЦУ Епіфаній, очільник Офісу. президента Андрій Єрмак

Голова КСУ Олександр Тупицький, якого Зеленський відсторонив з посади, програв судову справу проти Управління держохорони.Відомо, що працівники держохорони не пускали Тупицького у будівлю КСУ, тому він просив суд заборонити УДО перешкоджати йому виконувати свої обов'язки. Окружний адмінсуд столиці розглянув заяву Тупицького та відмовив йому в задоволенні позову проти УДО.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін зазначив, що розгляд справи про збиття малайзійського боїнга МН-17 триватиме у Міжнародному суді ООН щонайменше до 2023 року. Проте, він додав, що розгляд даної справи у суді ООН це далеко не все. Єнін зауважив, що варто розрізняти три окремі треки розслідування катастрофи MH17 над окупованим Донбасом.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) втретє звернулося до Офісу генерального прокурора з вимогою віддати їм справу, фігурантом якої є заступник очільника Офісу президента Олег Татаров.Представники НАБУ та САП вкотре нагадали Офісу генпрокурора, що розслідуванням справи, фігурантом якої є скандальний Олег Татаров, мають займатися детективи НАБУ. У відомстві додали, що до Офісу генпрокурора у понеділок, 8 лютого, направили постанову Директора НАБУ, погоджена із прокурором САП.

Головні новини економіки

Гривня продовжує відновлювати свої позиції на валютному ринку. Національний банк України встановив курс валют на вівторок, 9 лютого.Про це інформує офіційний сайт регулятора. Курс американського долара зупинився на позначці 27, 66  що на 10 копійок менше у порівнянні з попереднім банківським днем.

Головні новини світу

У понеділок, 8 лютого, Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) прийняла рішення про заборону трансляції телеканалу «Росія РТР» на території країни. Це рішення має набрати чинності 15 лютого і буде діяти один рік. Голова правління NEPLP Івар Аболіньш на своїй офіційній сторінці у Twitter зазначив. У січні 2019 Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) на три місяці заборонила «Росія РТР» на території країни.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі сприймають Україну як частину так званого «російського світу». За його словами, на території України живе дуже багато росіян та людей, які розмовляють російською мовою. Крім того, речник Кремля зауважив, що Москві дуже не подобається заперечення цієї позиції зі сторони Києва. Зокрема, йдеться про «захист цього світу, розвиток відносин з цим світом і різні механізми підтримки цього світу».

Цими вихідними депутат Європарламенту від Естонії Рихо Террас розпочав збір депутатських підписів за відставку високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля у зв'язку з візитом останнього до Москви. Повідомляється, що сьогодні депутат Європейської народної партії передасть лист із відповідною пропозицією президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн. Террас запропонував всім депутатам Європарламенту від Естонії приєднатися до листа і повідомити до понеділка про те, чи підпишуться вони.

В очільника країни-агресора Володимира Путіна є ще одна елітна дача. Розкішний маєток розташований на території тимчасово анексованого Росією Криму.Відомо, що дача знаходиться поблизу населеного пункту Олива.  ЗМІ вдалося з’ясувати, що до вторгнення РФ будинки належала Державному управлінню справами України. Путін вирішив зайняти шосту та восьму дачі.

Головні новини Львівщини

У минулу добу, 7 лютого, у місті Львів підтвердили 94 нових випадків коронавірусної недуги. Так, загальна кількість інфікованих у регіоні збільшилася до 34 959 осіб.Відомо, що у Львівській області за попередню добу виявили 119 випадків коронавірусу. Від початку пандемії на небезпечну хворобу захворіли 72 949 людини. Загалом від ускладнень коронавірусу померли 2 135 інфікованих.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ