Кремль аплодує стоячи, Путін ридає від щастя - кінець епохи Гідності в Україні настав.

Всі таланти впали на дно.

Україну принижено.

Донбас і Крим не повернуться.

Україну не візьмуть в ЄС і НАТО.

Економіка України обвалиться.

Україна загнеться.

«Горіла хата, палала…»

Після того, як в останньому випуску шоу «Вечірній квартал» комік Євген Кошовий та жіноча частина національного хору імені Верьовки висміяли підпал будинку екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої в пісні-пародії «Горіла хата», український політикум забив на сполох.

Сама Валерія Гонтарева назвала пародію насміханням над людським горем.

Міністр культури Володимир Бородянський вибачився за «сором»:

Співголова парламентської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко порівняла спалену хату із Голодомором:

А потім ще трохи подумала - і властиво її політсилі згадала про Кремль, перекреслила можливість повернути «заблудші уми» Донбасу та Криму таким шляхом, пригрозила не приходити на концерти «Кварталу» (найближчим часом) і обіцяла не впускати ніколи більше хор Верьовки до Верховної Ради:

Партія з цього приводу рекламу у «Фейсбук» запустила:

 

А лідер її уточнив, що Гонтарева нічим не гірша від Рамзана Кадирова:

Заступився за Гонтареву і голова партії «Голос» Святослав Вакарчук - назвав виступ «дном»:

Та найбільше відзначився новоспечений міністр економіки Тимофій Мілованов.

Урядовець запевнив: після цієї пародії інвестиційний клімат в Україні знизиться, а інвестори - відвернуться, бо більшість з них сприймає Гонтареву як…видатного реформатора:

Цей же економічний «апокаліпсис» згодом передбачила і сама Гонтарева, а Мілованов додав: «Я не приховую: я – дебіл».

Разом із політиками коментують скандал і представники культурної сфери. Так, журналіст та історик Вахтанг Кіпіані радить палити хати Зеленського, Шефірів, Кошового і художнього керівника хору…

…а продюсер Ігор Кондратюк – і самого автора пісні:

У якості покарання артистів радять позбавити персональних надбавок, які вони отримуть за рахунок коштів платників податків. Хтось каже розпустити весь хор разом із Міністерством культури. А хтось – запровадити кримінальну відповідальність для телевізійників і звертатися до міжнародних партнерів з вимогою накласти санкції, як відповідь на завдання непоправних збитків економіці України.

Здається, вже немає в Україні того, хто не бачив скандальну пародію і публічно не висловив своє «фе» з цього приводу.

А чому?

Чому цього несусвітнього плачу й загрози українській державності не було тоді, коли завалилась багатоповерхівка в Дрогобичі? Коли восьмеро людей загинули, а десятки залишились без житла? Чому не було тоді, коли вибухали артилерійські склади у Сватовому? Коли було зруйновано 59 багатоповерхівок і 3314 будинків приватного сектору? Коли загинула цивільна жінка і троє військових? Чому не було тоді, коли без життя залишились десятки, а без житла - тисячі? І чому тепер - є?

Бо це знущання з людського горя, як каже Гонтарева?...Ну, навряд чи в українців знайдеться особлива потреба у співчутті посадовцю, який заліз у кишеню кожному, обваливши гривню у два рази в найтяжчий час. Посадовцю, про чиї офшорні рахунки ходять легенди, а про «досягнення» в українській політиці – запрошення на допити у ГПУ. Посадовцю, чий антирейтинг б’є всі рекорди на позначці 83,5%.

Бо це ганьба для національного хору – виступати на сцені «Кварталу»? Мабуть, що так. Але хіба ж тоді не ганьба віддавати владу у руки «Кварталу», ходити на його концерти (чим до сьогодні, як з’ясувалось, займалася і вищезгадана Ірина Геращенко, і експрезидент Петро Порошенко), переглядати ці шоу на телебаченні й коментувати тепер в соцмережах, доводячи тим самим перегляди до захмарних чисел?

Бо іноземні інвестори від України відвернуться, як каже міністр Мілованов? Уявляєте, як ці інвестори сідають до телевізора, переглядають всі кварталівські випуски – і їм миттєво відлягає від серця в ту мить, як хор Верьовки публічно «посилає» Кошового і падає на коліна перед портретом Гонтаревої? Уявляєте, з якою швидкістю хапаються за свої кейси з доларами й летять вкладатися в найбільш корумповану країну в Європі?

Тож, може, треба нарешті тверезо задуматись: який сенс із того, що всі довкола обговорюють Гонтареву і її горе?

«Судячи з потужної хвилі гніву щодо чергової безпринципної витівки 95 кварталу, над Гонтаревою не тільки засвітився німб, але ми й стали приречені на нещадну триденну дискусію, яка зміниться іншою нещадною триденною дискусією з приводу іншої безпринципної витівки когось там з приводу когось тут, - пише директор Українського інституту майбутнього Юрій Романенко. - Перейматися цим так само безглуздо, як черговою тривожною заявою Генштабу про те, що Путін ось-ось вторгнеться всією своєю «широкою навалою».

Навіть якщо Путін вторгнеться в Україну через 10 років по всій ширині фронту від Бреста до Криму, то тут все одно нічого не буде готовим. Тому що всі найкращі уми нашої могутньої України взаємно знесилюватимуть один одного, коментуючи третьосортні телевізійні шоу.

З цієї ж причини вторгнення Путіна ніхто навіть не помітить. Тому немає сенсу перейматися ні долею хору Верьовки, ні 95-го кварталу, ні Гонтаревої, і взагалі нічим таким в принципі. Для вас це може обернутися статевим безсиллям, а у них все буде добре незалежно від того, відпи*дите ви один одного через неправильну реакцію на витівку, або просто втопите горе в бухлі.

Це і є наша таємна зброя, наша вундервафля проти агресора. Ми безстрашно ігноруємо його стратегію і тактику, доводячи до божевілля асиметричним ідіотизмом, який паралізує когнітивні функції будь-кого, хто мав нещастя з нами стикнутися».

Бо поки всі говорили про кварталівське шоу:

  • Свинарчука-Гладковського, бізнес-партнера екс-президента Петра Порошенка, що пограбував українську армію мінімум на 250 млн грн., випустили під заставу, удесятеро меншу, ніж про це просила САП – усього 10 млн грн;
  • Верховна Рада відхилила поправку до президентського законопроекту № 1009 про вдосконалення кримінально-процесуального законодавства. Нею нардеп Оксана Савчук пропонувала заборонити можливість відпущення корупціонерів на волю під заставу;
  • ГПУ попросила суд звільнити від відповідальності підозрюваних у розкраданні в оборонці друзів Гладковського;
  • ВРУ на комітеті протягла «в тиху» законопроект про ринок землі, проти якого виступають 73% громадян України;
  • «великий український союзник» - Німеччина напередодні чергової зустрічі у нормандському форматі вчергове лягла під Кремль, відмовившись визнавати Голодом геноцидом (і при тому всі припинили розмови про особливий статус Донбасу, розведення військ, формулу Штайнмаєра та Мінські угоди);
  • «закінчувати війну у головах» українців на посаді радника секретаря РНБО з питань реінтеграції і відновлення Донбасу призначили шоумена і коміка Сергія Сивохо, який не так давно агітував за Януковича на антимайдані.
Але майже ніхто цього не помітив. Усі вкотре дивилися шоу.

Так само дивилися шоу акурат перед виборами - Офіс президента збирався переїжджати із Банкової. Уявляли проекти, рахували коштористи, кілька місяців говорили про це на брифінгах. А в ефірах в той час цю ідею «розносили» попередники. Вибори відбулися, переїзд скасували, про тему забули, наче її і не було. А ви згадайте тепер, що відбувалося в органах державної влади у той період, хто і що обіцяв вам перед голосуванням…

Чим більше загострюватиметься ситуація у країні, тим більше таких шоу виникатиме. І дай Бог, щоби ми навчилися врешті їх ігнорувати. Інакше ще трохи – й крім шоу від цієї країни більше нічого не лишиться.

Яна Федюра, «Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ