31 липня та 1 серпня Славсько перетворилось на столицю української фанкової музики. Сюди з’їхались виконавці української естради усіх часів: від легендарних Василя Зінкевича, ВІА «Арніка» та «Кобза» і до сучасних LATEXFAUNA. Журналісти «Вголос» побували на місці подій.

Головною ідеєю фестивалю є український фанк, який зародився на нашій естраді ще у 70 роки, задовго до здобуття Незалежності. Яскраві водоспади хітів незрівнянної краси, екстравагантні вишиті ко костюми і феєричні кліпи, зняті на лоні карпатської природи - це все про Українську музику 60х-70х.

Фото: Христина Вишневська/Вголос.

На головній сцені фестивалю запалювали легендарні Василь Зінкевич, ВІА Кобза, ВІА Арніка. Справжній вибух серед гостей створили Степан Гіга, Воплі Відоплясова, Зеновій Гучок. Запалювали і сучасні виконавці, які по-своєму відроджують нотки українського фанку LATEXFAUNA та Our Atlantic. Гості танцювали просто неба під запальні треки фанкових хітів від Dj C.J. PLUS та DJ Max Naumenko.

«Мені приємно, що сьогодні я тут. Класний звук, класний настрій, люди веселяться… Коли ми починали, то була лише «Червона рута» і «Черемшина», а все інше було російське. Слава Богу, що сьогодні у нас є своя музика, багато різноманітної музики: і фанк, і поп, і джаз-рок. Слава Богу, що ми можемо співати, а ви можете слухати українське і ніхто нам цього не заборонить», - розповів Степан Гіга.

Хедлайнери суботнього дійства, український рок-гурт «Воплі Відоплясова» для гостей «Славсько ФАНК» презентували свою нову пісню «Хвиля». Як розповідають музиканти, саме магія гір налаштувала їх на одну хвилю з потужною публікою.

«Ми дуже хвилювались, це була прем’єра . Хвилі накочували одна за одною. Ми пісню вперше зіграли не тільки для Славсько, але й для нас, а публіка вже приспів співає…Якщо публіку оцінювати, то 10 з 10. А ще є такий момент, як магія гір. Коли ти потрапляєш у гори це дуже напуває енергією і силою. І це сьогодні спрацювало як каталізатор енергії», - поділились музиканти.

Фестиваль, представив для відвідувачів широку, не лише музичну програму: гастрофестиваль бойківської кухні, майстер-класи, кінопокази та ще багато всього цікавого.

У рамках фестивалю проходив Мистецький симпозіум скульпторів. П'ять українських скульпторів - Роман Кикта, Наталя Лейкіна, Андрій Турянський (Львів), Михайло Левченко (Київ) та Марина Товкач (Запоріжжя) переселились на десять днів у Славсько, аби створити тут скульптури, що уже стали окрасою для містечка.

Координатор симпозіуму, львівський скульптор Роман Кикта поділився враженнями від процесу творення:

«Симпозіум проходить дуже гарно, в нас гарна команда. Людям подобається, тут виходять люди з цієї вулиці і кажуть, що вона преобразилась…У нас тематика -  гірськолижна історія Славське. Перша робота -  це вихор, тобто підняття зимового буревію. Далі - “Дух Гори”, сноубордист у стрибку. Моя робота - це різноманіття доріг, лижних спусків під назвою «Фрі Райд» (вільний спуск). Також є і «карпатська Венера». Є легенда, що тут ще сама Венера каталась на лижах і автор вирішив зобразити її. А крайня це “Старий Тростян” - це така подача світовиду, адже уся гірськолижна історія починалась тут, в Славське», - розповів Роман Кикта.

На одній з локацій упродовж фестивалю безкоштовно показували документальне українське кіно: «Вусатий фанк» та «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго». Режисер монтажу «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» Микола Базаркін також приїхав на «Славсько ФАНК», аби поспілкуватись з глядачами про враження від стрічки. Режисер поділився своєю думкою про кінозону на фестивалі.

«Вусатий фанк« та »Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго« дуже влучно підібрані до програми фестивалю Славсько Фанк. Обидва документальні фільми просто «нафаршировані» українською музикою.  У першому ми дізнаємося історію українського фанку, у другому - спостерігаємо за колективом хору народної пісні теплокомунальників, що змагається за призи з водоканальниками та тролейбусниками. Думаю, важливо аби »народне" кіно доходило до народу. Цьогорічна кінопрограма чудово розширювала та доповнювала основну музичну частину фестивалю в Славсько, формуючи цілісний образ української співочої традиції», - розповідає Микола Базаркін.

Проєкт «Славсько Фанк» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

ІА "Вголос": НОВИНИ