Про це свідчить відповідь ГПУ на запит Радіо Свобода.

Відповідно до документа, 21 червня слідчий суддя київського Печерського райсуду зобов’язав Головну військову прокуратуру Генеральної прокуратури України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про правопорушення.

22 червня відомості були внесені і відкрите провадження за частиною 4 статті 426-1 Кримінального кодексу України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах особливого періоду).

Також у ГПУ поінформували, що стаття 426-1 була внесена до Кримінального кодексу України у квітні 2015 року, отже, станом на квітень – червень 2014 року її не існувало. За українським законодавством, закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинні дії, не має зворотної дії в часі, зазначили у прокуратурі.

«У зв’язку з цим 12.07.2017 зазначене кримінальне провадження закрито», –зазначено у відповіді Генеральної прокуратури.

Раніше адвокат із Дніпра Віталій Погосян, який представляє інтереси сімей загиблих військовослужбовців у збитому в червні 2014 року в Луганському аеропорту літаку Іл-76, заявив, що домігся відкриття кримінального провадження проти керівників АТО.

Тоді Погосян поінформував, що відомості про вчинення ними кримінального правопорушення були включені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 426-1 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 27 березня Павлоградський суд визнав винним у недбалому ставленні до військової служби і засудив до 7 років тюрми генерала Віктора Назарова. Суд вирішив, що Назаров, керуючи АТО в Луганській області, знав, що аеродром Луганська перебуває в оточенні і під обстрілом противника, але не забезпечив належну координацію структурних підрозділів.

14 червня 2014 року унаслідок падіння збитого бойовиками військово-транспортного літака Іл-76 над аеропортом в Луганську загинули 49 осіб.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ