Греція і Північна Македонія домовились про створення посольств, які замінять так звані офіси зв’язку, які працювали донині.

Про це заявив прем’єр Греції Алексіс Ципрас під час зустрічі з колегою Зораном Заєвим, повідомляє видання Proto Thema, передає Громадське.

Передбачається, що подібним кроком буде підвищено рівень дипломатичних відносин між країнами, а також це стане знаком поліпшення взаємин між Афінами і Скоп'є.

Також країни підписали меморандум про розуміння, за яким Греція буде просувати вступ Північної Македонії до НАТО і допомагати Скоп’є після набуття членства в Альянсі.

Нагадаємо, 13 лютого Македонія офіційно змінила назву: тепер вона має назву Північна Македонія.

Раніше, 9 лютого Грецький парламент ратифікував протокол про вступ Македонії до НАТО.

Македонія з часів розпаду Югославії сперечається з Грецією щодо назви. На вимогу Греції Македонія була прийнята в ООН в 1993 році під назвою Колишня Югославська Республіка Македонія (КЮРМ). Греція наполягає на тому, щоб назву Македонії було змінено, щоб уникнути плутанини з грецькою провінцією — історичним регіоном Македонія, яка межує з однойменною незалежною республікою.

Наприкінці вересня 2018 року у Македонії відбувся всенародний референдум щодо цього питання. Однак його визнали таким, що не відбувся через недостатню явку виборців: на дільницях проголосувало лише 36,84% населення при необхідних 50%. Водночас з тих, хто взяв участь у референдумі, 91,46% підтримали зміну назви.

ІА "Вголос": НОВИНИ