25 вересня на диспетчерський  пульт екстреної медичної допомоги КНП «Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги» надійшло повідомлення про випадок гострого отруєння.

Юнак, який телефонував, повідомив що його подруга - 20-річна М. скаржиться на різке запаморочення, судоми та погіршення загального стану.  Бригада «швидкої»  забрало постраждалу прямо з траси, неподалік від санаторію «Карпати». Медики надали першу допомогу дівчині і транспортували її до Свалявської міської лікарні. 

З’ясувалося, що отруєння спричинили… звичайні мухомори.  Молоді люди таким чином вирішили розважитися і випробувати галюцегенні властивості цієї рослини. І тільки своєчасне звернення на 103 та допомога медиків  врятували життя дівчині. 

Загалом, з початком грибного сезону, екстрена медична допомога виїжджала вже тричі на виклики, пов’язані із отруєннями грибами: у - Рахівський район, с. Ясіня  (34-річний чоловік) та в Ужгородський р-н,  с.Руські Комарівці – отруїлася родина, з яких двоє дітей.  

Нагадуємо симптоми та алгоритм дій у разі  отруєння грибами

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» —номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного  режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

ІА "Вголос": НОВИНИ