Колишнього начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Артема Шило було затримано детективами Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Йому звинувачують в організації схеми, за якою АТ «Укрзалізниця» закуповувала трансформатори за завищеною вдвічі ціною.

Товар постачався з Узбекистану через болгарську компанію, зареєстровану на громадянина Білорусі, який має зв'язки із Росією. Протягом 2022-2024 років група заробила на різниці 94,7 млн грн. У схемі брали участь дві службові особи УЗ, які відхиляли учасників із прийнятними цінами на підставі службових листів із СБУ, які організував Артем Шило і в яких говорилося, що дані компанії несуть загрозу державній безпеці.

Артема Шило було звільнено з посади в березні, залишившись у департаменті у статусі офіцера з особливих доручень. Причини звільнення називалися різні – від скарг бізнесу на тиск на бізнесменів та відвертого рекету до присвоєння функцій інвест-нянь для російських букмекерських компаній.

Як повідомило джерело в НАБУ, за місцем проживання Артема Шило та його дружини Ірини Шило (дівоче прізвище Попова) було здійснено обшук, вилучено великі суми коштів у доларах США та євро, інформаційні носії, техніка, а також криптогаманці, на яких можуть бути значні кошти . Також були обшуки і в інших численних об'єктів нерухомості, пов'язаних із сімейством Шило та його найближчим оточенням (фігурантами справи). Обшуки пройшли і на об'єктах, пов'язаних із мережею салонів краси 365 STUDIO (ТОВ «365 Студіо»), якими володіє Ірина Шило (Попова) та інші об'єкти.

Журналісти Bihus.Info ще 2022 року показали розмах бізнес-імперії сімейства Шило. Загалом у СБУ Артем Шило пропрацював понад десять років. За цей час сім'я встигла накопичити чимало майна, походження якого важко пояснити офіційні доходи подружжя.

Як відзначали журналісти, розквіт бізнесу дружини Шило також збігся із шлюбом. Офіційно за десять років, на кінець 2022 року, вона заробила близько 1 мільйона доларів. При цьому періодично Ірина Шило скаржилася в Instagram на бізнес, що ледь працює, але відкриває нові салони краси, вкладаючи в них сотні тисяч доларів і веде шикарне життя, викладаючи фото і відео в своєму акаунті.

Але якщо до шлюбу вона мала кілька збиткових точок манікюру і менше 1 млн. гривень на рахунку ФОП, то після почала відкривати один салон за іншим, а через рахунок ФОП щорічно почали проходити суми від одного до кількох мільйонів гривень.

На Шило оформили частку у бізнесі – компанії «Правовий бухгалтерський центр Альфа Омега». Серед іншого, компанія надавала послуги у сфері ІТ – тієї самої, якою займався Департамент кібербезпеки. Іншою співвласником компанії стала дружина керівника ДКІБ Едуарда Крицина (пізніше його замінить Олександр Клімчук).

За шість років у бізнесі Ірина Шило отримала понад 5 млн. гривень дивідендів, але ніколи і ніде не афішувала ці доходи.

Едуард Крицин, як і Шило, 2021 року залишив СБУ і став директором з економічної та інформаційної безпеки «Укрзалізниці». Примітно, що на члена правління «Укрзалізниці» Євгена Лященка переписали частину Сергія Тітова до «Дайнлайну Констракшну».

Частки Тітова в «АС Партнерс» та «Третя Хвиля» переписали на водія Шило – Олександра Скуратова.

На нього оформлено підприємство «365 бар», що забезпечує роботу барів у салонах Ірини Шило, будівлю площею 180 кв. метрів під Києвом ($195 тисяч) та автомобілі: Audi S6 2019 року (зараз коштує $58 тисяч), Mercedes GL 63 ($124 тисяч) та Mercedes V 300 D ($90-180 тисяч залежно від комплектації).

Хоча Скуратов і вважався номінальним власником, ними їздили члени родини Шило, а Mercedes GL 63 потім переписали на Ірину. Крім того, джерела журналістів у Державній прикордонній службі підтверджують, що Mercedes V 300D Артем Шило цього року кілька разів їздив за кордон. 2022 року Олександра Скуратова оформили в «Укрзалізницю».

Джерело в НАБУ вважає, що детективи легко доведуть у суді зв'язок між Артемом Шило, вливанню «брудних» грошей від схем з «Укрзалізницею» до салонів краси 365 STUDIO його дружини Ірини, водія Олександра Скуратова, який був номінальним власником бізнесів Ірини та Артема Шило та працював в «Укрзалізниці».

Наприкінці 2021 року у своєму Instagram Ірина Попова показувала початок ремонту розкішного салону краси на столичній Оболоні. Незважаючи на повномасштабну війну у 2022 році, одразу після того, як російські війська відійшли від Києва, ремонт цього великого шикарного салону продовжився. За різними оцінками, тільки в ремонт, техніку, оснащення салону було вкладено від $500 тис. до 1 млн. доларів США. Значні кошти були витрачені на рекламу та PR салону.

За словами джерела в НАБУ, слідство вважає, що частина грошей за схемами від закупівлі трансформаторів для «Укрзалізниці» пішла на салони краси Ірини Попової, тому не виключено, що рахунки салонів будуть незабаром заарештовані, а їхня збиткова діяльність без підтримки грошей від корупційних дій Артема Шило, буде припинено.

Також правоохоронці перевіряють факти – чи не виводилися кошти подружжя на непідконтрольну територію України, у т.ч. у тимчасово окупованому Криму. Ірина Шило (Попова) народилася та проживала раніше у Феодосії. Після окупації у 2014 році її батьки отримали громадянство РФ, зареєстрували бізнес та придбали нерухомість у Криму, проте походження коштів викликає питання.

Журналіст Євген Плінський, також нагадує, що Артем Шило працював у СБУ в команді генерала СБУ Андрія Наумова, заарештованого в Сербії за підозрою у відмиванні грошей, але вже вийшов на волю.

Наумов, оголошений президентом України Володимиром Зеленським зрадником і позбавлений звання, залишив країну 23 лютого 2022 року за кілька годин до початку російського вторгнення.

Українські слідчі тоді говорили, що Наумов здійснив акт державної зради, а його колишні колеги по СБУ заявили, що Наумов міг передати росіянам дані про системи безпеки навколо Чорнобиля, оскільки мав до них доступ за родом служби.

ІА "Вголос": НОВИНИ