Міністерство закордонних справ Грузії  відповіло на вимогу МЗС Росії щодо скасування можливості членства Грузії в НАТО.

Про це повідомляє Грузія Online.

«3 квітня 2008 року на саміті у Бухаресті лідери країн-членів НАТО ухвалили рішення про те, що Грузія (та Україна) стануть членами НАТО. Вищезгадане є надзвичайно важливим політичним рішенням, що ґрунтується на консенсусі. Воно спирається на фундаментальний принцип міжнародного права, згідно з яким усі держави мають суверенне право обирати свій власний зовнішньополітичний курс», - заявили в МЗС Грузії.

Там також підкреслили, що в комюніке, прийнятому на саміті НАТО у Брюсселі 2021 року, наголошується, що союзники вважають неприйнятним втручання будь-якої третьої сторони у справи зовнішніх пріоритетів інших країн.

У зв'язку з цим, грузинське МЗС вважає неприйнятною будь-яку заяву, зроблену третьою стороною щодо перегляду рішення Бухарестського саміту, яка суперечить фундаментальним принципам та нормам міжнародного права.

Крім того, у заяві наголошується. що найбільшим викликом європейської та євроатлантичної архітектури безпеки є саме дії Росії, а саме - окупація та анексія територій сусідніх суверенних країн, нехтуванні базовими принципами міжнародного права і невиконання взятих на себе зобов'язань.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Росії заявило, що відносини із Заходом значно погіршились. Так, очільник відомства зазначив, що вони деградують і знаходяться біля «критичної межі». 

Москва вимагає закріпити юридичні домовленості про нерозміщення країнами НАТО ударних озброєнь в сусідніх з нею країнах.

 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ