В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун опублікувала пост у соцмережах, який викликав хвилю емоцій. Вона вважає святкування 8 Березня «радянською принизливою традицією» і не приймає вітань цього дня.

Про це вона написала  у Facebook.

«У цивілізованих країнах жінки голосують, вчаться і працюють так само, як і чоловіки. Але боротьба за права жінок — це все ще величезне поле роботи. І дарування букетів і цукерок або підкреслене виявлення особливої уваги і турботи 8 березня з цим не допомагає. Тому що це тільки відкидає назад усі успіхи, досягнуті під час багаторічної боротьби за гендерну рівність», — написала глава МОЗ.

Супрун вважає, що досі є проблеми з рівною оплатою праці між чоловіками і жінками.

«До сих пір проблема »скляної стелі« для жінок в їх кар'єрах. Все ще стаємо свідками сексизму в інформаційному просторі. Коли об'єктивація не зникає з реклами, а жінки, які є, наприклад, публічними особами, цікавлять медіа спочатку своєю зачіскою, взуттям або одягом, і тільки потім результатами роботи», — додала вона.

За словами в. о. міністра охорони здоров'я, багато хто бачить роль жінки перш за все як виконання домашніх обов'язків і догляд за дітьми. Водночас жінки стають жертвами насильства в сім'ї, про яке навіть бояться говорити.

Вона поскаржилася, що неодноразово стикалася з сексизмом на своїй роботі: «Дивують питання — »як ви, така тендітна жінка, все це витримуєте?!« Ніби у чоловіків є секретна зброя проти атак невільних радикалів або вроджена здатність »витримувати« більше ніж жінки».

Також Супрун зазначила, що 8 Березня є державним вихідним у країнах, де права жінок порушуються найчастіше, і «де активно намагалися (або досі намагаються) побудувати комунізм».

Глава МОЗ закликає не лінуватися боротися за права жінок і не ігнорувати несправедливість щодня, і «тоді потреба в радянській принизливій традиції »дня жінки« відпаде сама собою».

Користувачі соцмереж активно коментують її пост.

«А вигляд »щасливих« жінок, які йдуть додому з одиноким тюльпаном та повними торбами — бо ж святковий стіл треба зладнувати — особливо зворушує. Дякую за допис!»

«Як нашій країні бракувало вас. І як бракує ще хоч 100 таких людей, як ви у владі. Дякую вам, що говорите про це! Рівності нам всім!»

«А я святкую не як рівна чоловікові, а як чарівна та унікальна жінка. В моїх думках не Клара Цеткін, а жіночність, ніжність та краса. І навкруги я бачу чарівних та щасливих жінок. То ж не важливо, чому це свято виникло, але це свято Жінки».

«Дурня повна. Дама явно плутає фізично сильних і духовно сильних людей. Не подпбається тримувати квіти цукерки - на здоров'я»

Нагадаємо, що Супрун розвіяла чергові міфи.

Як писав «Вголос» , проти Супрун бореться група Ахметова.

ІА "Вголос": НОВИНИ