Як писав «Вголос», на вулиці Личаківській за кошти львівського бюджету встановили гумові стовпці-делінеатори. Після хвилі обурення місцевих мешканців редакція дізналась деталі щодо того, хто і навіщо витратив понад 100 тисяч бюджетних коштів на це.

Комісія з безпеки дорожнього руху чи «корито» для «своїх»?

Нашій редакції вдалося встановити кілька цікавих деталей, які стосуються проєктування встановлення стовпчиків на перехресті вулиць Личаківської та Солодової.

Як виявилося, пропозиція Управління безпеки міста, щодо «усунення порушень правил паркування біля Винниківського ринку» розглядалася на засіданні Міської комісії з безпеки дорожнього руху на засіданні 4 березня 2021 року. Про це свідчить протокол № 2, підписаний заступницею міського голови Львова Іриною Маруняк.

Протокол №2 за підписом заступниці міського голови.



На засіданні комісії були присутніми 17 її членів, які одноголосно прийняли наступне рішення: «Личаківській районній адміністрації спільно з Управлінням транспорту виготовити схему встановлення стовпців на перехресті вул. Личаківська і Солодова (згідно пропозиції, поданої на розгляд комісії). Термін до 11.03.2021 р. Личаківській районній адміністрації провести роботи із встановлення стовпців. Термін до 18.03.2021 р.».

Далі журналістам «Вголосу» вдалося з’ясувати цікаві факти. Схему встановлення стовпчиків на перехресті вулиць Личаківської й Солодової разом з іншими проєктними роботами, які стосуються змін в організації руху на вулицях Личаківського району районна адміністрація замовила у фізичної особи-підприємця Зубачика Романа Михайловича – про це свідчать матеріали закупівлі № UA-2021-07-19-000158-a, розміщені у системі публічних закупівель «Prozorro». Закупівля була проведена без використання електронної системи.

 

У фізичної особи-підприємця Зубачика Романа Михайловича закупили «Архітектурні, інженерні та геодезичні послуги (Розробка проєктів зміни організації дорожнього руху в районі перехрестя вул. Кривчицька Дорога – Ніщинського, з влаштуванням засобів заспокоєння дорожнього руху вул. Воробкевича, на перехрестя вул. Зелена – І. Івасюка, в районі перехрестя вул. Зелена – Півколо та на перехресті вул. Личаківська та вул. Солодова у м. Львові)». Вартість цих послуг, відповідно до укладеного договору, складає 29767,50 грн. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг: 31 серпня 2021 року.


Вражаюча оперативність

Як бачимо, ФОП Зубачик Роман Михайлович справився із поставленим завданням оперативно – вже 16 серпня 2021 року роботи із встановлення стовпців на перехресті вулиць Личаківської та Солодової було практично завершено. Встановлені стовпці викликали бурю невдоволення серед мешканців Львова, на це звернув увагу і нардеп від «Європейської Солідарності» Олег Синютка.

Як встановили журналісти «Вголосу», фізична особа-підприємець Роман Михайлович Зубачик, який проєктував встановлення стовпців разом з іншими змінами в організації дорожнього руху в Личаківському районі та член Міської комісії з безпеки дорожнього руху Роман Зубачик – це одна і та ж сама особа. У складі Міської комісії із безпеки дорожнього руху на момент прийняття рішення про встановлення стовпців на перехресті Личаківської і Солодової, як свідчить розпорядження міського голови Львова №  279 від 27.07.2020 р. пан Р. Зубачик представляв ЛКП «Львівавтодор» де обіймав посаду начальника відділу транспортного планування і моделювання.

 Пан Р. Зубачик присутній і в актуальному складі Міської комісії з безпеки дорожнього руху – як свідчить розпорядження міського голови № 287 від 21.07.2021 р., тепер він представляє ГО «Львівська асоціація велосипедистів». Одним із співзасновників цієї ГО виступає чинний начальник Управління транспорту Департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Орест Ігорович Олеськів – про це свідчать відомості із сайту «Opendatabot».

Також відомо, що Роман Михайлович Зубачик є помічником-консультантом депутата Львівської міської ради від «Самопомочі» Андрія Володимировича Шевціва – про це йдеться на офіційному сайті Львівської міськради. За збігом обставин пан Андрій Шевців також є членом Міської комісії з безпеки дорожнього руху, а крім того очолює профільну депутатську комісію міської інфраструктури, інженерного та житлового господарства.


Аромат конфлікту інтересів

 

Ми з’ясували також, що ФОП Зубачик Р.М., а одночасно – член Міської комісії з безпеки дорожнього руху, торік двічі надавав проєктні послуги Личаківській РА – про це свідчать матеріали порталу «Zакупівлі 2.0». Йшлося про «Надання послуг з розробки «Проєкту зміни організації дорожнього руху на вул. Букова у м. Львові відповідно до дефектного акту та кошторисної документації» та «Проєкт зміни організації дорожнього руху на вул.Туркменська (від вул.Новознесенська до вул.Височана) у м. Львові». За ці послуги ФОП Зубачик Р.М. отримав відповідно 3,5 і 2,8 тис. грн. Крім того, як свідчить інформація про закупівлю № UA-2021-05-25-010133-b, Галицька районна адміністрація 25 травня 2021 року підписала із ФОП Зубачиком Р.М. договір на «Архітектурні, інженерні та геодезичні послуги – Розробка проекту зміни організації дорожнього руху на вул. Данилишина у м. Львові» вартістю 4,2 тис. грн.

Питання - чи є в замовленнях районними адміністраціями міста Львова проєктів змін організації дорожнього руху в ФОПа Зубачика Р.М конфлікт інтересів? Адже пан Зубачик одночасно є членом Міської комісії з безпеки дорожнього руху (членами цієї комісії є і представники районних адміністрацій). 

Нагадаємо, як ми писали раніше, Ігор Зінкевич, депутат ЛМР від фракції «Варта», раніше звертався до комісії з безпеки руху з власними пропозиціями щодо облаштування перехрестя вулиць Личаківської та Солодової. Однак комісія не взаяла їх до уваги. 

ІА "Вголос": НОВИНИ