Хакер намагався отруїти тисячі людей у Флориді, втрутившись у систему очищення води.

Про це повідомляють місцеві правоохоронці, пише CNN.

У п'ятницю, 5 лютого, хакер отримав доступ до системи очищення води в Олдсмарі, штат Флорида, і спробував підвищити рівень гідроксиду натрію (луг) у міській воді, що отруїло би тисячі людей.

Оператор помітив вторгнення і спостерігав за тим, як хакер отримав віддалений доступ до системи. За словом шерифа округу Пінеллас Боба Гуалтьери, хакер збільшив рівень гідроксиду натрію більш ніж у 100 разів.

Оператор зразу знизив рівень. Несприятливого впливу на водосховище міста не було зафіксовано, і люди не постраждали. Невідомо, чи хакер із місцевих, чи діяв із-за меж США.

Це не перша атака такого роду, але саме цей тип атаки не дає експертам спокою.

Гуалтьєрі сказав, що для того, щоб вода потрапила в систему, необхідно 24-36 годин, і що є певні резерви води. Міські органи влади вжили заходів для запобігання доступу до системи.

ФБР співпрацює з місцевою владою, пропонуючи ресурси та допомогу в розслідуванні, адже це питання національної безпеки.

За словом Гуалтьєрі, гідроксид натрію, також відомий як луг, є основним інгредієнтом рідкого очищувача каналізації. За даними систем здорового охорони університету Флориди, симптоми отруєння гідроксидом натрію включають в себе утруднене дихання, запалення легенів, набряк горла, печію стравоходу і шлунку, сильну біль у животі, втрату зору та низький кров'яний тиск.

Враження стравоходу і шлунку може продовжуватися протягом декількох тижнів після отруєння. Смерть може приступити до місяця.

Невідомо, чи привело це до підвищення рівня в Олдсмарі до цих симптомів. У місті живуть 15 000 людей.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ