Кнайпи Львова, львівські кав’ярні – місця, про які серед туристів вже давненько почали ходити легенди. А то думаєте, що вони до нас тільки помилуватись красою архітектури приїжджають?

Ні, їм наші харчі до вподоби. Та навіть не стільки харчі, як реклама їх приворожує. Адже де ж, як не у Львові шукати справжніх середньовічних див.

А ще атмосфера у всіх тих кнайпах та кав’ярнях туристам до смаку. Типу стіни старовинні, столики-стільчики дерев’яні та інша древність у тому ж стилі. От і придумали проводити у місті Лева супер-пупер екскурсії по отим місцям нашої славної давнини.

Розказують довірливим туристам історію кави та чоколяди. Не забувають і про відомих особистостей, які хоч якось до Львова причетні були. Або хоча б ногою на бруківку ступали. Про них теж різні легенди всім охочим заплатити і послухати розповідають.

Дуже часто у тур-фірмах таку екскурсію компонують з екскурсією оглядовою. Наприклад, у першій частині дня гості місто подивились, а вже потім не гріх і кави випити та інших смаколиків скуштувати.

Ми зателефонували у багато турфірм, щоб детальніше дізнатися про такого роду екскурсії, проте, як виявилося не всі вони проводять такі заходи, а багато з них взагалі про них ніколи і не чули.

Все, що нам довелося почути:

«Це тематична екскурсія, яка розрахована на певну аудиторію. Вона відбувається у центральній частині міста. Гід водить по старим львівським кнайпам та кав’ярням, розповідає історію виникнення. Такі місця як Криївка та Мазох-кафе також входять до екскурсії. В ціну екскурсії входить частування у одній з кнайп чи кав’ярень. Завжди у якійсь іншій, суто львівській», - розповіли нам у тур-фірмі Баварія-Тур.

Загалом турист, для якого це все щось нове та не звідане, на якість харчів та обслуговування не скаржаться. Але ж самі львів’яни, які туди також заходжують час до часу, люди більш вибагливі. Тому одразу помічають, коли починає якість оповитої легендами та міфами кнайпи-кав’ярні псуватись. І звісно, ж скаржитись починають.

Чутки-плітки
Отак біжиш щодня на роботу і мимоволі чуєш різні плітки та відгуки про наші заклади в місті.

Що, до прикладу, зупа у Криївці вже більше на якесь недолуге вариво схожа стала, та й що ціни досить високі. І що пиво від Першої приватної броварні пити неможливо.

А в Мазосі, то взагалі дорожнеча та ще й назви страв такі, що чесно кажучи не кожного приваблюють – «Стояк на твій смак». Ну куди ж це…

Отож, туристи ж звичайно заходять, цікавляться, можуть кави випити, проте попоїсти бажають все ж таки чогось простенького та домашнього. Тому й гроші свої залишають у ближніх звичайних кафешках.

 


 

ІА "Вголос": НОВИНИ