За словами Володимира Зеленського, початок повномасштабної війни з Росією може бути пов'язаним зі спробою країни-агресора окупувати Харків.

Таку заяву президент України зробив у нещодавньому інтерв'ю для відомого американського видання The Washington Post. Зеленський наголосив, що ймовірність атаки на Харків є високою саме з огляду на кремлівські тези про «захист російськомовного населення». 

"Реально скажу, якщо Росія вирішить посилити їхню ескалацію, звичайно, вона збирається це робити на тих територіях, де історично є люди, які раніше мали родинні зв’язки з Росією. Харків, який перебуває під контролем уряду України, може бути окупований. Росії потрібен привід: скажуть, що захищають російськомовне населення", - заявив президент в інтерв'ю американським журналістам. 

Зеленський зауважив, що мова йде про велике місто з населенням у понад 1 млн осіб. Відтак, спроба захоплення Харкова буде початком повномасштабної війни. 

Відповідаючи на питання про поширену серед громадян країни-агресора тезу про «адін нарот» та «руськіє землі» на території України, Зеленський припустив, що попри бравурну риторику, російська влада готова йти на компроміс стосовно тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, якщо Україна погодиться на легалізацію анексії Криму. 

"Я розумію, що вони говорять про Крим. Вони хочуть, щоб ми і світ забули про Крим. Вони його окупували і виплекали сепаратистів на Донбасі. Вони будуть готові віддати нам Донбас, якщо ми забудемо про Крим. Крим ніхто не забуде", - наголосив він. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», з жовтня 2021-го року Росія стягує війська до кордону з Україною. Станом на сьогодні неподалік державного кордону розташовано понад 100 тисяч ворожих солдат. Як писав «Вголос», міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс попередила Росію, що вторгнення до України може призвести до великих втрат, та порівняла такий крок із радянською інтервенцією в Афганістан.

Понад те, Великобританія не виключає, що збільшить кількість зброї, яку передасть незабаром Україні. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ