Поки Росія веде фізичну війну проти України на сході, в інформаційному просторі нашої держави триває не менш важливе протистояння. Хто такі «ватники»? Чому вони думають, що українці та росіяни — «братські народи»? Вони на щось мають надію? Мабуть, так. «Вголос» зібрав для вас гучні вислови про «братські народи».

Російські (і не тільки) наративи про «братський народ» вже давно вирують в інформаційному просторі України. Ба більше, це словосполучення несе в собі ще радянську ідеологію про «єдинокров'я». Зазначимо, що саме визнання наративу є інструментом укріплення «русского міра» та експансії російської мови.

Поки російська культурна еліта, відомі росіяни, серед яких і львів’янин за походженням Григорій Явлінський, екскандидат в президенти РФ, збирають підписи проти війни з Україною (тут два варіанти: або бояться NLAW, або в тих людей ще збереглася здатність мислити), інші активно просувають ідеологію «єдинокров'я» і «братських народів».

Значення ідіоми «братський народ» стосовно українців змінювалось в Росії залежно від політичних обставин. В сучасній РФ з початком нагнітання агресивних настроїв щодо України політичне керівництво та російська церква знову почали характеризувати народ України як єдиний з росіянами, як частину російського.

Собчак і Ко.

Російська журналістка та екскандидатка на посаду президента РФ Ксенія Собчак назвала “величезною політичною трагедією” і “катастрофою” те, що відбувається “між братніми народами”.

Собчак не бачить підстав для оптимізму щодо майбутніх «стосунків росіян та українців» і вважає, що за кілька найближчих років примирення не відбудеться. Тут вона частково має рацію, адже сподіватися на позитивні стосунки між росіянами й українцями вже неможливо, як і на будь-яке примирення загалом.

Прогноз російської журналістки з приводу налагодження стосунків між Україною та Росією у найближчі кілька років — песимістичний. І першою причиною цього вона вважає відсутність змін у російській державі.

“На жаль, я не думаю, що в Росії певним чином політична ситуація найближчими роками зміниться. Я думаю, що ось та сама горезвісна стабільність — вона в нашій країні триватиме і надалі”, — зауважила Собчак.

На її думку, для того, щоб відбулося «примирення» на побутовому рівні, теж потрібен час, оскільки “дуже багато дров наламано”.

“Уже є жертви з вашого боку, з нашого. Зруйновані сім'ї, розділені сім'ї. Я знаю величезну кількість прикладів, коли в одній сім'ї рідні брати перестають розмовляти один з одним, тому що мають різну позицію на тему конфліктів, що відбуваються. Це реальні жертви, загиблі люди. Я не думаю, що це можна взяти — і швидко пробачити й забути, на превеликий жаль”, — наголосила Ксенія Собчак.

Ба більше, не Собчак єдиною. Російський опозиціонер Олексій Навальний теж заявляє, що українці та росіяни — «братні народи». Він впевнений, що перемога демократії в Україні дасть поштовх російському суспільству до змін.

«Ми раді бачити, що у братській Україні у народу є громадянська самосвідомість, прагнення і здатність захищати свої права і свободи, домагатися того, щоб влада була репрезентативною й некорумпованою»,  заявляє він.

Крім того, партія Навального «Народний Альянс» впевнена, що Росія теж має прагнути до Європи й бути прогресивною країною.

«Ми вважаємо, що рух України до Європи не суперечить інтересам Росії, яка теж має рухатися до європейських цінностей», заявляє партія Навального.

Зазначимо, батько Навального — українець родом з села Залісся на Київщині. Сам Навальний заявляв про себе, що він є наполовину українцем і наполовину росіянином, а більша частина його родичів живе в Україні.

У 2012 році повідомляв, що виступає за геополітичний союз Росії, України та Білорусі, в якому Росія має грати провідну роль.

Додамо, під час російсько-української війни президент РФ Володимир Путін також визнав українців братським народом. При цьому станом на 2015 рік, як показують соціологічні дослідження, число тих, хто вважав народ сусідньої країни братським, зменшилось до 34 % із близько 90 % в Україні та близько 80 % в Росії, як було до початку війни. Це вказує, що відносини між народами далекі від братських.

Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок влучно підмітив, що українцям і Заходу треба робити все, щоб Росія розвалилась.

«Чекати біологічного закінчення в Росії це одне. А інше це робити все разом з нашими західними партнерами, щоб Росія і російська держава розвалилася. Скажімо, на 20 національних держав. І ось тоді ми зможемо безболісно повернути собі Крим і втрачені наші інші території. Ось це є вихід — розвал Московської імперії»,  зазначив Олег Тягнибок.

А що там Крим?

Крім того, що ми писали вище, Собчак заявила, що відмовитися від окупованого Криму не зможуть ні нинішній глава Кремля, ні його наступник.

«Відмова від цього буде політичним самогубством для будь-якого президента, не тільки для Путіна. І в цьому сенсі це така пастка і тупик. Це схожа ситуація, як з Курилами. Який би демократичний не був Єльцин або будь-хто інший, але це питання з Курильськими островами з Японією не вирішиться ніколи»,  зазначила вона.

Собчак додала, що «віддати свою територію» буде вважатися політичним програшем в очах своїх виборців. За її словами, це також стосується й українського президента Володимира Зеленського. Тут варто підсумувати словами українського активіста Сергія Стерненка.

«Крим — це Україна, а Російська Федерація — це просто тимчасове непорозуміння», підмітив Стерненко.

Відзначимо, у 2017 році Собчак заявляла, що з точки зору міжнародного права Крим — український.

До слова, Росія окупувала український Крим, підступно ввівши на півострів своїх «зелених чоловічків», та довго не визнавала присутності регулярних військ РФ на українському півострові. У березні 2014 року провела псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

У 2014 році опозиціонер Олексій Навальний так прокоментував анексію Криму Росією та його повернення Україні: «Крим — це що, бутерброд із ковбасою, чи що? Його туди-сюди повертати».

За словами ексвіцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, гасло, яке поширюється в Росії, що «Україна — братський народ», вже давно застаріло.

«Бо ми перестали бути братніми народами в той момент, коли перші російські «зелені чоловічки» зайшли до Криму», підсумувала Климпуш-Цинцадзе.

Додамо, країни Заходу не визнали анексії Криму і ввели санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. З початку окупації на півострові понад 100 українців стали «бранцями Кремля».

Все-таки від ймовірного вторгнення є користь

Активне обгорнення на початку року ймовірного повномасштабного вторгнення країни-агресора до України, яке стало топ-темою світових ЗМІ, зрештою дало більше користі, ніж шкоди. Адже російська економіка зазнала суттєвих втрат через відтік інвестицій, а мобілізація українського суспільства та наших союзників продемонструвала Кремлю рішучу позицію. 

Таку думку висловив політолог та народний депутат України VII скликання Юрій Михальчишин в ефірі проєкту “Говорить Великий Львів” на телеканалі NTA.

Михальчишин наголошує, що важливу роль тут зіграла перш за все переоцінка росіянами реального впливу проросійських політиків та колаборантських наративів в Україні.

«Обстановка для агресора виявилась не така сприятлива, адже, очевидно, він очікував дипломатичної ізоляції України та сильного проросійського антивоєнного лобі в Україні, з мітингами проти війни, а фактично – за капітуляцію. Але головне – агресор недооцінив психологічний стан українського суспільства, більшість якого виявилась морально готовою захищати свою державу», – підкреслив Юрій Михальчшин.

В усій цій ситуації справа не в керівництві держави, а в менталітеті людей, які живуть в цій державі. Сьогодні більшість українців значно краще розбирається у політичних процесах в державі, здатна аналізувати події в суспільстві, може проявляти свою ідентичність та приналежність до української нації, врешті, свідомо, розуміє хто вони й для чого існують. Тоді ми спитаємо, хто сьогодні, окрім найманих провокаторів, буде кричати про «братський народ»?

Варто зрозуміти — ми ніколи не були й не будемо «братськими народами».

Кажуть: «залиште історію історикам», але саме неналежне переписування нашої історії досі викривляє уявлення молодих громадян нашої держави про нашу ідентичність. А хто пам’ятає слова диктатора-вбивці Сталіна: «Єслі би вас нє било так много, я би всєх пєрестрєлял»?

Сила наша у єдності поглядів, національній свідомості та спільній боротьбі проти тиранів і загарбників, які не раз посягали на нашу державу, та ніколи не могли зламати дух нашого народу. Ми, українці, на відміну від росіян, — маємо почуття гідності, свободи та справедливості, й так буде завжди. Ну що, «ватніки»?

Читайте також: «США розганяють паніку, а Україна нападе першою»: що пишуть прокремлівські ЗМІ про ймовірне вторгнення Росії в лютому.

ІА "Вголос": НОВИНИ