Росія продовжує здійснювати інформаційні атаки на все українське. Класичні для російської пропаганди наративи особливо загострились зараз, на тлі інформації про ймовірний напад путінських військ на Україну в лютому 2022-го року.

Редакція «Вголосу» проаналізувала низку найпопулярніших російських інтернет-видань та з’ясувала, яку риторику вони використовують стосовно ймовірного нападу РФ на Україну.

«Дії США та НАТО призводять до ескалації напруженості в Україні»

Пропаганда підвладних Путіну медіа, як і зазвичай, формує у російського читача думку про те, що Росія не має жодного стосунку до воєнних дій в Україні. Як і завжди, російську аудиторію переконують у тому, що Революція Гідності була державним переворотом, а військовий конфлікт на сході України – це громадянська війна. 

А ось головними винуватцями того, що відбувається в Україні зараз, прокремлівські медіа вважають США та НАТО. Саме вони, на думку російських пропагандистів, свідомо розганяють паніку стосовно повномасштабного нападу Росії на терени нашої держави. 

Так, у всіх проаналізованих нами інтернет-виданнях, таких як «Известия», «Комсомольськая правда», «Lenta.ru», «Russia Today», «Украина.ру» та «ТАСС», активно просувають саме цей наратив.

Російські ЗМІ пишуть, що інформацію про ймовірний повномасштабний напад Росії на Україну вигадали США, аби остаточно розірвати її, України, економічні та культурні зв'язки з Росією та досягти її вступу в НАТО. 

«На ці завдання було виділено мільярди доларів, але переформатувати свідомість більшості українських громадян не вдавалося. Знадобився помаранчевий майдан 2004 року, але його результатів виявилося недостатньо. Тоді у лютому 2014 року в Україні за підтримки США та деяких європейських країн стався держпереворот. Саме він і призвів до нинішньої кризи, яка цілком може закінчитися для світу катастрофічними наслідками», – йдеться у матеріалі російського політолога Едуарда Лозанського, опублікованому на сайті інтернет-видання «Известия». 

За його словами, зараз США безпрецедентно «накачують» Україну летальною та іншою зброєю, аби спровокувати новий воєнний конфлікт. 

«Історія знає багато випадків, коли саме провокації призводили до збройних конфліктів, а безпрецедентне накачування України летальною та іншою зброєю підштовхує її саме до цього», – пише російський політолог.

«Англія, що вічно гадить Росії»

Не залишили без уваги прокремлівські ЗМІ й підтримку, яку висловила Україні Велика Британія. Пропозиція Британської ради з геостратегії створити новий тристоронній союз Україна – Велика Британія – Польща спровокувала в російських медіа поширення ще одного популярного наративу. 

За класичним сценарієм, медіа Путіна використовують відомий у Росії фразеологізм «Англійка гадить». Ним вони підкреслюють, що впровадження Великою Британією санкцій проти Росії посилить загострення міжнародних відносин між обома країнами. А також переконують своїх читачів у тому, що доля України світову спільноту зовсім не цікавить.

А отже, на переконання російських пропагандистів, і на допомогу з боку Сполученого Королівства їй сподіватись не варто. 

Зокрема, посилаючись на заяву міністра Збройних сил Великої Британії Джеймса Хеппі про те, що «Англійці допомагатимуть Україні так, як допомагали Польщі в 1939-му», «Комсомольська правда» пише, що у 1939-му британська армія полякам зовсім не допомогла. 

«Так, 1939-го Англія та Франція оголосили війну Німеччині вже 3 вересня, через день після нападу Німеччини на Польщу. Але крім вручення нот про оголошення війни, нічого більше практично не зробили», – пише російський журналіст.

Утім, нагадаємо російським пропагандистам, що Велика Британія якраз-таки неодноразово висловлювала свою підтримку Україні та може стати для нас надійним військово-політичним міжнародним партнером. 

Зокрема, саме ця країна однією з перших підтримала відновлення незалежності України в 1991-му і продовжує підтримувати Україну на тлі російської збройної агресії з 2014 року.

До слова, Сполучене Королівство активно запроваджує санкції проти Росії, а також проводить навчання для українських військових та забезпечує Україну летальною зброєю.  Зауважимо, що вчора, 1 лютого, з офіційним візитом до Києва прибув прем'єр-міністр уряду Її Величності Боріс Джонсон. 

«Українці готують нову операцію на Донбасі»

Російські медіа стверджують, що це, виявляється, саме українська сторона найближчим часом готує нову операцію на Донбасі. А імперські наміри президента РФ Володимира Путіна, мовляв, тут зовсім ні до чого. 

Крім того, російські медіа, посилаючись на заяви «очільників» самопроголошених республік Л/ДНР, стверджують, що зараз українські спецслужби за підтримки західних кураторів проводять спеціальну інформаційну кампанію під назвою «Crushing sword» (Нищівний меч).

«Метою цієї кампанії є введення в оману світової громадськості та звинувачення Народних республік та Російської Федерації в агресії проти України. Перед силами психологічних операцій України постає завдання посіяти паніку серед населення та захисників Народних республік», – пишуть у російських ЗМІ. 

Натомість доказів про те, що упродовж кількох місяців Росія продовжує накопичувати свої війська та військову техніку на українських кордонах, є чимало. 

Зокрема, повідомлення про ймовірну загрозу повномасштабного вторгнення РФ на українські землі з'явились в українському  медіапросторі ще наприкінці 2021 року.

В грудні агенція Bloomberg оприлюднила супутникові знімки, вивчені військово-розвідувальною компанією Janes. На них видно, що Росія продовжує стягувати своїх військових, а також танки, артилерію та системи ППО на кордони з Україною. 

Про те, що російські війська далі присутні вздовж українських кордонів та їхня чисельність збільшується, свідчать й дослідження, оприлюднені у 2022 році, а також дані української розвідки. 

У той же час, військових Збройних Сили України, які захищають українські кордони, російські медіа називають «агресорами», а ось дислокацію путінських військ вздовж українських кордонів вони пояснюють як «військові навчання на власній території».  

«Російські війська дислоковані на території власної держави і нікому не загрожують», – заявляв раніше офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков в ефірі телеканалу «Росія-1». 

«Росіяни не нападають, а рятують «російських людей»»

Наратив про захист російськомовного населення Росія використала як привід ввести війська на територію України в 2014-му. Його вона продовжує використовувати й зараз, на тлі інформації про наміри Путіна розпочати повномасштабну війну. 

Російські медіа у своїх матеріалах цинічно продовжують поділяти соборну Україну на дві окремі частини та фальсифікують історичні факти. Одна, на їхню думку – неонацистська, а інша – російська. 

Окупації російськими військами сходу України вони не визнають так само, як і можливого повномасштабного наступу Росії. Натомість вони постійно поширюють у інформаційному просторі свої нібито «миротворчі» прагнення «врятувати російське населення Донбасу від жорстоких бандерівців». 

До слова, неодноразові висловлювання про допомогу самопроголошеним Луганській та Донецькій республікам, які часто лунають у російських медіа, справді виглядають дуже смішно. Тим паче, з огляду на те, що агресію РФ на сході України вже давно визнала світова спільнота. 

Коли зараз Росія і російська влада розмірковують про долю Донбасу, треба мати на увазі, що Донбас – це не просто територія, це люди. І сьогодні тут живуть люди, які восьмий рік поспіль доводять свою вірність Росії. Саме про їхню долю йдеться, а не про шахти, заводи, дороги, полігони і так далі", – йдеться у матеріалі російського пропагандистського видання Украина.ру.

Втім, варто нагадати «бійцям» російського інформаційного фронту, що саме російські окупаційні війська здійснюють регулярні обстріли мирних жителів на Донбасі, про що свідчать дані української сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню (СЦКК). Не кажучи про те, що фактично ізольований від сучасної цивілізації, мілітаризований регіон зі знищеною інфраструктурою та зруйнованою економікою, без будь-якого нормального правового поля, яким є ОРДЛО, – це наслідок довіри окремої частини мешканців українського сходу до обіцянок Путіна.

«Деякі українці зустрічатимуть Путіна з квітами»

Прокремлівським медіа вигідно створювати зовсім іншу реальність. І це вони роблять не для нас і не для світу, а насамперед для своїх громадян. Крім того, за останні кілька років у російському інфопросторі свідомо розпалюють ворожнечу до українців, заперечують суверенітет України та іронічно називаюють її «Незалежною» та «Самостийною». 

Водночас російські ЗМІ переконують російське населення в тому, що в Україні є безліч людей, які прагнуть до Росії та з радістю зустрінуть війська Путіна, якщо він таки вирішить здійснити наступ. Зокрема, візьмемо для прикладу репортаж журналістки тієї ж «Комсомольської правди» з Києва, написаний у «найкращих» традиціях російської пропаганди.

У ньому вона розповідає про те, що вирушила в Київ, аби розповісти росіянам про те, як Україна готується до війни з Росією. 

Ті, хто критично аналізує інформацію та хоч трохи розбирається у методах російської пропаганди, одразу зрозуміють, з чим ми маємо справу. Адже після прочитання цього матеріалу не складно зрозуміти, що це не просто репортаж.

До нього начебто був написаний сюжет – включно з тим, яких персонажів журналістка зустріне, що вони робитимуть і яку інформацію їй розповідатимуть. 

Ми переклали деякі уривки з цього матеріалу й для вас:

«На вулиці чи то п'яний, чи обкурений мужик довбає молотком по стіні переходу. Якщо буде заворушка, він із явним задоволенням стукатиме цим молотком по головах. Поряд з ним на сходах незворушно сидить жебрачка. Милостиню в Києві збирають практично в кожному переході. Трохи далі, біля Макдональдса, юрбляться підлітки. «Ну де ж ви, дівчата, короткі спіднички?» – танцює молодь під пісню «Руки вгору». Обіймаються, цілуються», – пише вона.

Потім журналістка розповідає про свою розмову з київським колегою-журналістом. Вона запитує його про те, чи готовий український народ йти на війну, на що той стверджує, що серед українців є великий відсоток людей, які зустрічатимуть російську армію з квітами.

«Це ті, кого задовбала українізація. А в нас у магазинах і в кафе, бачачи, що до них прийшла російська людина, принципово розмовляють українською»,  – каже російській журналістці її «український колега».

І далі, за класикою, у матеріалі лунає славнозвісний наратив про «ущємлєніє русскаязичних». Журналістка запитує, чому люди розмовляють (в Україні!) українською, на що той відповідає їй про міфічних «нациків» та несправедливий мовний закон.

«Штрафують! З тобою мають право заговорити російською мовою, тільки якщо ти сам про це просиш. Слідкує за виконанням цього закону «шпрехен фюрер» – наш мовний омбудсмен. А виступиш на захист російської мови, то тебе одразу оголосять агентом Путіна або нацики поб'ють», – стверджує він.

Тож, як бачимо, антиукраїнська риторика у російських медіа впродовж останніх кількох років особливо не змінилась. Наразі справді складно передбачити, якими є справжні наміри Путіна.

Утім те, що його машина пропаганди продовжує здійснювати удари по нашому інформаційному полю, – беззаперечний факт. І ми з цим ведемо активну боротьбу. 

А ось більшість росіян, здається, так і будуть жити з замиленими очима. 

ІА "Вголос": НОВИНИ