Військовослужбовці 184-го навчального центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного спільно з британськими інструкторами проходять навчання та підготовку із застосуванням протитанкових ракетних комплексів NLAW, які надав уряд Великої Британії для потреб Збройних сил України.

Про це повідомив начальник Національної академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного генерал-лейтенант Павло Ткачук на своїй сторінці у Facebook.

«Вдячний вищому військовому керівництву нашої держави за довіру та можливість розпочати цю підготовку саме у нас, а Уряду Великобританії та інструкторам місії ORBITAL — за допомогу й підтримку України. Переконаний, спільними зусиллями ми захистимо нашу Батьківщину від будь-яких зазіхань агресора» — пише Ткачук.

Що таке NLAW та як він працює при застосуванні?

NLAW —  це «Джавелін» для коротких дистанцій, який вражає ціль за технологією «вистрілив і забув».

Оператор дивиться у комп’ютеризований приціл Trijicon TA41 NLAW 2.5×20, позначає ціль, чекає захоплення і тисне на спуск, а розрахунок попередження, траєкторію польоту і поправки на вітер приціл програмує сам.

Приціл оптичний, лазерного далекоміра немає, і система виявлення опромінення гранатометника не помітить.

Нагадаємо, такі комплекси Великобританія вирішила передати Україні у зв'язку з загрозою вторгнення РФ.

Про відповідне рішення повідомив міністр оборони країни Бен Воллес під час слухань у парламенті.

«Ми ухвалили поставити Україні легкі протитанкові оборонні системи... Вони не є стратегічною зброєю і не становлять загрози для Росії. Їх слід використовувати з метою самооборони», - заявив Воллес.

Згодом, країна перекинула до України близько 30 бійців нещодавно створеного елітного підрозділу Армійської бригади спеціальних операцій.

За інформацією, група бійців прибула до України для того, щоб навчити українських військових використанню нових протитанкових засобів, які раніше передала Британія.

ІА "Вголос": НОВИНИ