З другого березня, фактично з початку війни, Херсон був повністю окупований російськими військами. Якщо перші місяці ще якось існували українські державні установи, то останнім часом розпочалася повна анексія міста та окупованих районів, знищення української символіки, переслідування проукраїнських активістів.

Окупанти розпочали підготовку до фейкового референдуму про приєдання Херсона до росії, хоча уже зараз почали створювати підконтрольні росії місцеві органи самоврядування, які очолили колаборанти.

Журналістка одного з херсонських ЗМІ, яка виїхала із захопленого Херсона ще в квітні, але продовжує спілкуватися з родичами та друзями з окупованого міста, розповіла про реалії окупації. Просить змінити ім'я, не називати прізвища, щоб не наражати родичів у Херсоні на небезпеку.

— Олександро, чи можна зараз безпечно виїхати з окупованої Херсонщини?

— Я виїжджала в кінці квітня через Снігурівку грунтовими дорогами. Виїхала, бо отримала інформацію, що окупанти активно шукають місцевих проукраїнських журналістів. Була погана погода, можливо, тому нас ретельно не перевіряли. На сьогодні єдиний реальний шлях виїзду з Херсона — через Василівку на Запоріжжя. На шляху біженців буде від 30 до 40 блокпостів, останній  блокпост — найбільш ретельна перевірка. Переглядають всі фото і відео в телефонах, і навіть історію браузера. На сьогодні там черга — понад 800 автомобілів. В черзі треба стояти 3-4 доби, ночувати не дозволяють. На ніч всі роз'їжджаються по навколишніх селах, потім повертаються і цілий день стоять в черзі на сильній спеці. Перевізники беруть до 8 тисяч гривень за людину, дорослого чи  дитину.


Про безпеку не йдеться, якщо знаходять щось підозріле на блокпосту, окупанти можуть не пропустити, побити або арештувати людину. Останнім часом на блокпостах з’явилися списки імовірно українських активістів та силовиків, і всіх біженців перевіряють згідно з цими списками.

— Чи працює в місті освіта, медицина? Чи отримують херсонці пенсії? Чи в обігу гривня?

— Освітяни відмовилися переходити на російську програму навчання, але кажуть, що  херсонська школа № 48 «акредитована» окупантами і навіть уже видавали російські атестати учням. Більшість освітян намагаються виїхати, виші вивезені на захід країни і будуть працювати дистанційно. Окупанти погрожують батькам, якщо вони не приведуть дітей з 1 вересня в русифіковані школи, то їх позбавлятимуть батьківських прав.

Лікарні працюють і приймають хворих. Якщо керівники медзакладів чи шкіл відмовляються співпрацювати, їх викрадають, а після полону вони вже згідні на все... І освітяни, і лікарі отримують українські зарплати на картки. Також пенсіонери отримують пенсію, у кого вона була оформлена на картку, а хто отримував на пошті, залишилися без виплат. Гривня ще в обігу, але окупанти «вичавлюють» українські гроші: безготівкову гривню витратити неможливо, В магазинах ціни космічні. Херсонці масово торгують на стихійних ринках. Там можна придбати недорого будь-які ліки, самогонку, м’ясо, рибу, овочі, щоправда в умовах антисанітарії.

— Надходить інформація про наявність в Херсоні українських партизанів.

— Я не знаю, чи це партизани, чи спецпідрозділи ЗСУ діють, але так, уже проведено п’ять замахів на знищення колаборантів, які були підготовлені досить професійно. В місті постійно розклеюють проукраїнські листівки. Можливо, саме тому окупанти оголосили про винагороду за інформацію про українських активістів. Також нагадаю, уже більше 600 херсонців пропали після затримання росіянами. 
Від людей, яким вдалося вижити після катівень, відомо, що там піддають жорстоким тортурам і вбивають активістів, зокрема тероборонівців Херсона.

— Які настрої в окупантів та жителів Херсона? Яка була реакція на розпорядження президента  про звільнення півдня України?

— Мешканці загалом очікують повернення ЗСУ та звільнення міста. Колаборантів навіть через чотири місяці окупації — одиниці. Проте треба розуміти, що в Херсоні — масове безробіття, а окупанти пропонують російський паспорт і відразу фінансову допомогу. Що довше місто буде під окупацією, то меншим буде опір місцевого населення. Зрештою, всі, хто не бажає жити «в руском мірє», масово виїжджають. Залишаються пенсіонери.

Окупанти до останнього часу вели себе так, ніби вони прийшли назавжди. Заселилися в готелях, «віджали» у власників елітні особняки, привезли сім’ї — просто друге пришестя більшовицької росії. Проте точні, ювелірні удари Хаймарсами по складах і штабах росіян спричинили паніку в їхніх рядах. Особливо справив враження грандіозний підрив складу БК в Новій Каховці.

Як не дивно, коли херсонці чують «прильоти» — вони радіють, попри небезпеку. Всі знають, що це — обстріл наших військ, і всі надіються на довгоочікуваний штурм...

Як жартують наші вояки, окупанти призначили свій «референдум» на вересень, щоб на нього встигли ЗСУ. Ми не знаємо, які плани в нашого командування, але точно відомо, що в Херсоні нас чекають. Тому що Херсон — це Україна!

Як писав раніше Вголос, окупанти залишили будівлю Херсонської ОВА: плани щодо окупації провалюються.

ІА "Вголос": НОВИНИ