Російські дипломати намагаються використати ситуацію із коронавірусом для просування власних пропагандистських меседжів.

Про це в інтерв'ю "Голосу Америки« розповів постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, коментуючи спробу РФ провести через Генасамблею ООН власний проект резолюції щодо коронавірусу. У проекті містилося формулювання про знаття санкцій.

Кислиця зауважив, що російські дипломати демонструють великий професіоналізм, прагнучи досягнення своєї мети.

»Те, що Москва розробляє багторівневі та багтокрокові плани - це факт«, - повідомив він.

Генасамблея ООН нещодавно ухвалила Резолюцію про глобальну солідарність у боротьбі з COVID-19, яку інціювали Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія, Гана, Індонезія, Сінгапур. У резолюції йдеться про »безпрецедентні наслідки« пандемії та закликає до »посилення міжнародної кооперації з метою стримати, пом'якшити наслідки та перемогти« хворобу. Одним з співавторів резолюції була й Україна.

Перед цим російська сторона представила свій проект резолюції, який містив вимогу щодо скасування міжнародних санкцій. Україна заблокувала проект. Київ підтримали Грузія, США, Велика Британія, ЄС та інші країни.

Український дипломат зазначив, що Україну підримала велика кількість держав. Він також звернув увагу, що ЄС виступив проти російського тексту документа за кілька хвилин до кінця голосування. »Розумію і погоджуюсь із тим, що Європейський Союз має продемонструвати єдність, тому що частина ковідного плану Російської Федерації - це використати коронавірус, щоб посилити протиріччя всередині Європейського Союзу, і тим самим його розвалити, принаймні політично​«, - заявив Кислиця.

»Тому я з розумінням ставлюсь до того, що європейці до самої останньої миті виробляли ту формулу, яка би дозволила всім країнам приєднатися«,  - додав він.

Посол також зазначив, що криза спричинена коронавірусом може »за злою іронією« стати нагодою для ООН, окремих країн, та регіональних об'єднань »позбутись старих методів" і почати ширше використовувати нові технології, зберігши при цьому демократичність.

Нагадаємо, голова Єврокомісії заявила, що Європа потребує план Маршалла.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ