Колишнього депутата Миколаївської міськради засуджено до 15 років в'язниці за плани створити «народну республіку» в разі окупації регіону Росією.

 
За вказівкою агресора зрадник збирав розвіддані про місця базування в регіоні підрозділів Збройних Сил України, СБУ та Національної поліції.
Згодом він отримав завдання розробити концепцію так званої «миколаївської народної республіки», яку окупанти планували створити у разі захоплення області.
 
"За задумом ворога, загарбники хотіли призначити очільників цього псевдоутворення, які мали звернутися до путіна з проханням щодо «приєднання» Миколаївщини до складу рф.У разі створення фейкової «республіки» російська воєнна розвідка обіцяла своєму агенту керівну «посаду» у лавах місцевої окупаційної адміністрації", - йдеться у повідомленні.
 
Як встановило слідство, після закінчення депутатства в міськраді ще до початку повномасштабного вторгнення рф він очолив кафедру в Миколаївському інституті права Національного університету «Одеська юридична академія».
Саме тому, відповідно до задуму агресора, у разі захопленнями регіону зрадник мав публічно виступити від «імені» місцевих освітян на підтримку окупантів та проголосити про створення фейкової «мнр».
 
Співробітники Служби безпеки своєчасно викрили російського агента і затримали на початку літа 2022 року. За матеріалами СБУ суд призначив зловмиснику 15 років тюрми.
 
Суд визнав зловмисника винним за чотирма статтями Кримінального кодексу України:
 ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
- ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
 ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
 ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України).
Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення росії, ДБР розслідує майже 1,9 тисячі кримінальних справ, пов'язаних із порушеннями національної безпеки.

ІА "Вголос": НОВИНИ