Учора, 2 березня, російські війська продовжували прицільні обстріли житлових районів Харкова та об'єктів цивільної інфраструктури міста. З-поміж іншого, внаслідок ударів по місту постраждав і найстарший харківський храм – Свято-Успенський собор, збудований ще 1771-го року.

Зауважимо, що на момент обстрілу у будівлі  собору перебувала велика кількість цивільних громадян, зокрема жінок та дітей, адже при храмі працює пункт допомоги мешканцями Харкова. На щастя, внаслідок обстрілів ніхто з них не постраждав. 

Про сам факт обстрілу повідомили на сайті Харківсько-Богодухівської єпархії УПЦ МП, якій і належить храм. 

"2 березня 2022 року внаслідок обстрілу пошкоджено собор на честь Успіння Пресвятої Богородиці міста Харкова. У соборі вибиті вікна, вітражі та пошкоджено оздоблення собору. Внаслідок обстрілів люди, які перебувають усередині собору, не постраждали", – йдеться у повідомленні. 

Згодом інформацію про це підтвердили також і у Верховній Раді Україні. 

Зауважимо, що Московський патріархат, або ж Російська православна церква в Україні, якій належить цей собор, багато років була відома своєю відкритою підтримкою російської агресії. Окрім фактів відмови московських священників відспівувати загиблих українських захисників.

Зокрема, своїми відверто колабораціоністськими поглядами раніше був відомий предстоятель Московського патріархату в Україні митрополит Онуфрій. 

8 травня 2015 року на урочистому засіданні Верховної Ради України, присвяченому 70-й річниці перемоги над нацизмом в Європі, коли президент Петро Порошенко зачитував прізвища 21 вояка, котрі за участь у АТО отримали звання Героя України (серед них 10 — посмертно), представники УПЦ (МП) на чолі з її предстоятелем Онуфрієм демонстративно продовжували сидіти, хоч всі присутні, навіть запрошені на засідання іноземні гості, встали та привітали військовиків аплодисментами.

У вересні 2020 року Онуфрій назвав російсько-українську війну «конфліктом» і закликав «сторони» до «встановлення людського спілкування». Також він закликав не демонізувати проросійські угрупування «Л/ДНР» і вести з ними діалог та поважати їх. Крім того, Онуфрій висловився проти того, щоб бандформування Л/ДНР вважати ворогами, а фіналом діалогу України із ними має бути «прощення».[

Проте після початку повномасштабного російського вторгнення Онуфрій, свідомо чи ні, змінив свою думку. Він засудив вторгнення Росії та заявив, що підтримує українських воїнів. Тих самих, пам'ять яких ще не так давно відмовився вшановувати. 

Довідка

Свято-Успенський собор – найдавніший православний храм Харкова, пам'ятка архітектури національного значення. Розташований в центрі міста. Собор заснований у середині XVII століття, а сучасна будівля зведена в 1771—1777 роках за кошти духовенства і харків'ян.

ІА "Вголос": НОВИНИ