Помилково вважати, що звертатися до окуліста варто тільки у тому випадку, якщо погіршився зір і тільки для того, щоб отримати рецепт на окуляри. Як кажуть лікарі, робити це потрібно набагато частіше.

Хто і коли має відвідувати офтальмолога?
«Вголос» розпитав лікаря-офтальмолога  Львівської обласної клінічної лікарні Софію Павлів.

«Зір дітям перевіряють у перший місяць на  діагностику вроджених вад, у  6-8 місяців також має бути огляд офтальмолога і наступні  1- 3 рочки. Це такі критичні моменти формування зору, які не варто пропускати», - каже  Софія  Павлів.

І додає, що у  шкільному віці обов’язково перед кожним навчальним роком, бажано в серпні, перевіряти гостроту зору.

«Дитина скаржиться на біль в очах, часто тре очі, мружиться, є сльозотеча, почервоніння очей, дитина скаржиться  на появу в полі зору темних плям або спалахів  – це ті симптоми, які мають насторожити батьків і потрібно негайно  звернутись до  лікаря»,– застерігає офтальмолог

Та наголошує, що батькам варто звертати увагу на те, щоб діти якомога менше  сиділи в гаджетах.

«У дошкільному віці без шкоди для здоров’я очей  малюки можуть переглядати щось на телефонах чи комп’ютерах 15 -20 хв на день, у шкільному - 30-45хв», - каже Софія Павлів.

Дорослі  теж повинні  пам’ятати, що потрібно проходити профілактичні огляди.

«Дорослим з 20 до 40 років достатньо відвідувати окуліста один раз на рік. Після 40-45 років візити до лікаря радять зробити частішими – 1 раз на 6 місяців. Це ж стосується людей, у яких є проблеми із зором, буває підвищений внутрішньоочний тиск або є фактори ризику та спадкова схильність до розвитку очних захворювань»,- каже офтальмологиня.

Нагадаємо, нещодавно львів'янин отримав контузію ока, відкриваючи пляшку мінеральної води. 

ІА "Вголос": НОВИНИ