Експерт із соціальної політики Андрій Нікончук розповів, чи є в України шанси на те, щоб стати незалежною у газовому плані.

Про це він розповів у коментарі для «Вголосу».

«Такі шанси, безумовно, є. Для цього потрібна геологорозвідка, яка у нас також є. Необхідно її результати перетворити у видобуток газу. Видобуток передбачає інвестиції. Це закупівля обладнання, ліцензій, запуск цієї діяльності і таке інше. Я протягом останніх 10 років чую, що «ми повинні збільшити обсяги видобування», «в України є прихований потенціал» і «ми повинні зменшити вартість газу для населення за рахунок внутрішнього видобування». Та от: це все казочки. За 5 років цього не відбулось, а ціна газу зросла у декілька разів. Скажіть мені, куди пішли ці гроші? Чому не на збільшення обсягів внутрішнього видобування? Я відповім: за останні 5 років «Нафтогаз» був джерелом, з якого на великий відсоток існував бюджет України. Хто заважав протягом 5-ти років вливати гроші на геологорозвідку і на газовидобування?», - сказав Андрій Нікончук.

«У нас економіку підтримує не «економічна модель», а те, що підняли вартість на газ. Люди, звісно, можуть відмовитись від таких умов, але тоді вони просто замерзнуть, от вам і «демократія», - підсумував експерт.

Більше читайте тут: Ціна на газ: чого чекати цієї зими.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ