Екс-заступник голови Спеціальної моніторингової місії в Україні Александр Хуг підтвердив, що місія виявила на Донбасі кадрових військових із Росії, але не визнав РФ агресором. Про це пише «Українська правда».

На пряме запитання журналіста кореспондента ТСН Андрія Цаплієнка «Чи вважаєте ви Росію агресором?» він відповів: «Ні, але вважаю, що Росія, як і Україна, й окремі райони Донецької та Луганської областей, визнали, що існує велика проблема, яка потребує вирішення, і всі вони взяли на себе зобов'язання».

За його словами, «конфлікт можна вирішити лише тоді, коли хтось буде більше прагнути знайти рішення, ніж намагатися звинувачувати інших».

«Факти не можна спростувати; факти, що підтверджені знімками, на яких зображені колони, що під покровом ночі в’їжджають до України та виїжджають із неї, колони машин військового типу з озброєнням на них, які рухаються ґрунтовими дорогами під чіткою координацією в супроводі систем протиповітряної оборони.

У непідконтрольних урядові районах ми розмовляли з особами, які заявляли про свою належність до російських військових підрозділів, зокрема 16-ї повітряно-десантної бригади Росії.

Вони відкрито з нами спілкувались і самі надали цю інформацію, а ми повідомили цей факт. Я також особисто розмовляв тут, у Києві, з двома полоненими, яких затримали Збройні сили України. І вони сказали те саме: вони входять до підрозділу, який на ротаційній основі воює в Україні», — додав він.

На слова журналіста: «Ви не можете не розуміти, що в цій війні Росія є агресором. Чи є у вас бажання одного дня назвати агресора агресором?» Хуг відповів: «Я все ще міркую над цим. Це буде дуже-дуже довга книжка, яку мені доведеться писати. Цей конфлікт можливо вирішити лише тоді, коли хтось буде прагнути знайти рішення, а не намагатиметься звинувачувати інших».

Нагадаємо, що він уже робив котроверсійні заяви. Зокрема 25 жовтня в інтерв’ю для видання Foreign Policy Хуг розповів, що моніторингова місія бачить, як колони техніки їдуть з РФ на Донбас, проте припускає, що люди в російській формі в ОРДЛО можуть і не бути росіянами.

Згодом Foreign Policy цю цитату видалило.

ІА "Вголос": НОВИНИ