«Де-факто російська влада Криму повинна звільнити активіста Ільмі Умерова, зняти з нього кримінальні звинувачення в сепаратизмі і забезпечити йому надання необхідної медичної допомоги», – йдеться у заяві організації.

Дослідниця «HRW» в Україні Таня Купер заявила, що насильницьке ув'язнення Умерова в психіатричному закладі є кричущим порушенням його прав.

Вона зазначила, що «ганебна спроба» за допомогою психіатрії змусити його замовкнути й заплямувати його репутацію аналогічна методам, які застосовували в Радянському Союзі проти дисидентів.

Нагадаємо, що травні Федеральна служба безпеки Росії звинуватила Ільмі Умерова у зазіханні на територіальну цілісність Росії після того, як в одному з телеінтерв'ю під час перебування на території України він сказав, що Крим – це не Росія і що окуповану територію має бути повернуто Україні.

18 серпня його примусово доправили до психіатричної лікарні №1 Сімферополя для проведення психіатричної експертизи. Несподівано для адвокатів і рідних цього ж дня його перевели у стаціонарне відділення на майже місячне лікування.

ІА "Вголос": НОВИНИ