Діяльність керівництва поліції у Львівській області засвідчила повний крах реформи поліції, про яку звітувала попередня влада.

Про це в ефірі ток-шоу «Говорить ВЕЛИКИЙ Львів» заявив генерал-лейтенант міліції, народний депутат України Михайло Цимбалюк.

У студії прослухали аудіозапис розмови начебто керівниці слідчого управління ГУНП у Львівській області Наталії Харченко із підлеглими, на якому посадовець наказувала правоохоронцям спотворювати статистику злочинів в області. Після чого Цимбалюк заявив:

«Реформа поліції не вдалася. Це ганьба! І треба визнати це. Якщо це справді голос керівника слідчого підрозділу, то це кримінальне провадження стосовно нього через спонукання підлеглих до укриття злочину. Тепер ми всі розуміємо, чому вони не виїжджають на місце скоєння злочину, чому такий відсоток розкриття...Чому люди самі ловлять квартирних злодіїв, доставляють до поліції, а воно і тоді до суду не доходить. Це крах правоохоронної системи. Якщо це підтвердиться, людина відразу повинна написати рапорт, якщо в неї є хоча б найменше почуття гідності і професійності».

Генерал зазначив, що за останні п'ять років державна влада не завершила слідство щодо злочинів «беркутівців», скоєних на Майдані, завдяки чому вони й змогли отримати нові посади.

«Те, що відбувається на Львівщині у правоохоронній системі, - це також провал децентралізації. Центральна влада каже »ми вам даємо повноваження«, а реально те, що обласна рада оголошує недовіру керівнику поліції до одного місця йому. Колись керівники поліції звітували перед депутатами за хамське поводження з людьми, тремтіли перед ними за трибуною. А тепер...одні були »заробітчани« (про владу, - ред.), тепер другі кагали приїжджають. Ніхто не радиться із громадою, бо немає політичної волі керівництва держави боротися зі злочинністю. Поліція тішить себе статистикою. Але люди вже не можуть терпіти. Кому потрібен той відсоток? Люди хочуть людського ставлення і допомоги. А натомість? Знову крадуть машини і не повертають, бо поліцейські і в темі, і в »долі", - додав Михайло Цимбалюк.

Повний запис ефіру дивіться тут:

Нагадаємо, напередодні доктор юридичних та історичних наук, професор КНУ ім.Т.Шевченка, генерал-полковник у відставці Іван Білас заявив про злочини голови Нацполіції Львівщини, ексберкутівця Василя Віконського.

Перед цим Личаківський районний суд Львова зобов’язав Львівське територіальне управління ДБР невідкладно розпочати досудове розслідування по факту вчинення кримінального правопорушення керівником слідчого управління ГУ Нацполіції Львівщини Наталією Харченко. Посадовця підозрюють у перевищенні влади або службових обов’язків, що спричинило істотну шкоду державним інтересам. Відповідна заява надійшла до ДБР на початку грудня.

З цього приводу прокурор Львівської області Ірина Діденко ініціювала позапланову перевірку обласної поліції.

Як відомо, заступником голови ГУНП Львівщини Наталія Харченко стала у жовтні 2019 року – після того, як головою ГУНП став колишній беркутівець Василь Віконський. До цього Харченко обіймала аналогічну посаду у Хмельницькому управлінні, яке до призначення у Львівську область очолював також Віконський.

Досі повідомлялося, що Василя Віконського та Наталію Харченко підозрюють у «кришуванні» криміналу в області. Йдеться про сприяння діяльності відомих кримінальних авторитетів, квартирні крадіжки, дрібне шахрайство та тиск на місцевих підприємців.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ