Над тим, щоб Україні надали статус кандидата на членство в Європейському Союзі, з ініціативи президента українські дипломати почали працювати ще до війни.

Про це розповів глава українського МЗС Дмитро Кулеба в інтерв'ю УП.

За словами міністра до війни в ЄС спочатку заявляли, що вступу України в Союз - не буде, мовляв, «у них втома від розширення».

«Реакція ЄС була: «ні, ну ви що? Куди ви? Он у нас Балкани, у нас втома від розширення. Забудьте, цього ніколи не буде». Навіть Європарламент, якого, в принципі, ніщо не стримує, він може сказати все, що завгодно, тому що це політики й це парламент – і той нам відмовляв в тому, щоб зафіксувати цю річ», - зазначив Кулеба.

Тепер, за словами міністра закордонних справ України, нова реальність і, відповідно, нові рішення. Неможливе стало можливим.

«Тепер розпочалася війна, настала нова реальність, неможливі речі стали можливими.  Європарламент ухвалив резолюцію, де сказав, що Україні треба дати кандидата на членство. Ми подали заявку, вона була підтримана Європейським союзом, Єврокомісія почала вже практичні процедури щодо її розгляду», - сказав міністр.

Кулеба наголосив, що ЄС, як цільна інституція, зробила уже дуже багато для інтеграції України в Європу. Водночас НАТО - навіть пальцем не поворухнув щодо членства України.

"Тобто реально пішов процес набуття членства України в ЄС. Ви можете назвати мені хоч один елемент, хоч одну зміну в позиції НАТО щодо членства України в Альянсі, який відбувся за останні три тижні?

Не можемо. Це важливі речі. Треба тверезо зважувати інтереси своєї країни. ЄС переступив через себе, ЄС зроби неможливе можливим. НАТО – ні. Так може, це час нам замислитися?", - наголосив український дипломат.

Нагадаємо, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк назвав погрози російського президента Путіна застосувати ядерну зброю у відповідь на закриття неба «трішки фантастичним сюжетом». Оскільки війна для РФ буде в сто разів руйнівною у разі використання такої зброї.

ІА "Вголос": НОВИНИ