Представники країн ЄС висловили свою позицію щодо візиту угорського прем'єра Віктора Орбана до Москви.

Про реакцію чиновників ЄС пише ТСН.

Верховний представник Європейського союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що візит Орбана відбувається виключно в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною та Росією. 

«Позиція ЄС щодо війни Росії проти України виключає офіційні контакти між ЄС та президентом Путіним. Таким чином, прем'єр-міністр Орбан не представляє Євросоюз», - написав він у X.

Таку ж думку висловив і прем'єр-міністр Чехії Петер Фіала: «Позиція Чехії чітка: Путін - агресор, ми на боці України».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також зазначив, що Орбан перебуває у Москві суто як прем'єр-міністр Угорщини, а не представник ЄС.

«Європейську Раду з питань зовнішньої політики представлятиме Шарль Мішель. Позиція ЄС дуже чітка: ми засуджуємо російську агресивну війну. Україна може розраховувати на нашу підтримку», - підкреслив він.

Своєю чергою, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що кремлівського правителя Путіна не зупинить умиротворення.

«Тільки єдність і рішучість прокладуть шлях до всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні», - додала вона.

Депутат Європейського парламенту Даніель Фройнд опублікував старі фотографії візитів Орбана та голови МЗС Угорщини Петера Сійярто до Росії.

«Візит Орбана до Москви не повинен нікого дивувати. Дивує той факт, що він робить це під час головування в Раді ЄС, чому можна було б запобігти», - зазначив німецький політик.

Водночас прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас переконана, що Орбан використовує своє головування в Євросоюзі для того, щоб посіяти плутанину: «ЄС єдиний, чітко підтримує Україну і виступає проти російської агресії».

Крім того, польський прем'єр Дональд Туск процитував слова самого Орбана про те, що угорська сторона «послужить важливим інструментом для того, щоб зробити перший крок до миру».

«Питання в тому, в чиїх руках цей інструмент», - запитав він.

Нагадаємо, днями відверто проросійський прем'єр Угорщини Віктор Орбан відвідав Україну.

ІА "Вголос": НОВИНИ